Κομισιόν: Άρχισαν τα… “χαστούκια” στην Φον Ντερ Λάιεν – “Κόπηκαν” κιόλας 2 υποψήφιοι επίτροποι.

Μία αποδυναμωμένη ομάδα παρουσιάζεται από σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την έναρξη του μεγάλου προφορικού τεστ που θα οδηγήσει στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, οι 26 υποψήφιοι επίτροποι της Κομισιόν θα αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Το πράσινο φως των ευρωβουλευτών είναι υποχρεωτικό για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Στο παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν δίστασε, το 2014, να απορρίψει την υποψηφιότητα ενός Σλοβένου υποψηφίου. Οσο για τον Γάλλο Πιερ Μοσκοβισί και τον Ισπανό συντηρητικό Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, οι υποψηφιότητές τους δεν εγκρίθηκαν παρά έπειτα από μία διευθέτηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Χτυπήματα» στην φον ντερ Λάιεν

Η ομάδα της φον ντερ Λάιεν έχει δεχθεί ήδη πλήγματα. Ήδη, οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέρριψαν για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων τις υποψηφιότητες της Ρουμάνας σοσιαλδημοκράτη Ροβάνα Πλουμπ (Μεταφορές) και του Ούγγρου συντηρητικού Λάζλο Τροσάνι (Γειτονία και Διεύρυνση).

Κατά την διάρκεια ψηφοφορίας, τα μέλη επιτροπής του κοινοβουλίου «επιβεβαίωσε ότι οι δύο επίτροποι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων», γεγονός που μπλοκάρει τον διορισμό τους» ανακοίνωσε η Μανόν Ομπρί, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE).

Προηγουμένως, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της για τα δύο αυτά πρόσωπα

Η άρνηση της επιτροπής προκάλεσε την διακοπή των ακροάσεων αυτών των δύο υποψηφίων, αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή να διευκρινίσει περαιτέρω την απόφασή της , είτε ζητώντας περισσότερα στοιχεία είτε απαιτώντας από τα δύο κράτη μέλη να ορίσουν νέους υποψηφίους.Οι λόγοι της απόρριψης

Η Ροβάνα Πλουμπ ελέγχεται από το Κοινοβούλιο για προβληματικά δάνεια, ενώ ο Λάζλο Τροσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς Olaf έδωσε αντίθετα το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του Πολωνού Γιάνους Βολτσισόφσκι, ζητώντας την κάλυψη εκ μέρους του ταξιδιωτικών εξόδων ύψους 11.250 ευρώ χωρίς να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον του.

Η Olaf διεξάγει δεύτερη έρευνα για την Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, η οποία έχει υπάρξει επίσης ευρωβουλευτής. Ο φάκελός της παραμένει ανοικτός, αλλά η ίδια επέστρεψε το ποσόν των 45.000 των αδικαιολογήτως καταβληθέντων σε αυτήν εξόδων.

Η Σιλβί Γκουλάρ (Εσωτερική Αγορά) έλαβε το πράσινο φως της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων, αλλά δεν θα αποφύγει τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, όπως και ορισμένοι ακόμη συνυποψήφιοί της.Έρευνα για τον υποψήφιο Επίτροπο Δικαιοσύνης

Έρευνα για κατηγορίες για διαφθορά κατά του Βέλγου Ντιντιέ Ρεντέρ (Δικαιοσύνη) τέθηκε την Παρασκευή στο αρχείο. Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, υποψήφιος ως νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος βαρύνεται με την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 πέρυσι για την πώληση μετοχών μίας εταιρείας στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε λίγο πριν κηρύξει στάση πληρωμών.

«Όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να μας πείσουν ότι έχουν τα προσόντα για την θέση και ότι η ακεραιότητά τους είναι αναμφισβήτητη», όπως ανακοίνωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ευρωβουλευτές είναι επίσης πιθανόν ότι θα ελέγξουν, εκτός από πρόσωπα, και τίτλους χαρτοφυλακίων, όπως είναι ο τίτλος «Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής». Υποψήφιος για την αρμοδιότητα είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει την Μετανάστευση και τις Υποθέσεις Εσωτερικής Πολιτικής. Ο τίτλος προκάλεσε πολεμική.

Απέναντι στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περιθώρια ελιγμών της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι περιορισμένα, καθώς ο διορισμός της επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο με ισχνή πλειοψηφία 9 βουλευτών.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here