Λιπαρά παχύ έντερο: Τα πολλά λιπαρά αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου


Λιπαρά παχύ έντερο: Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά οξέα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Semir Beyaz από το Cold Spring Harbor και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι στα ποντίκια, μια λιπαρή διατροφή διαταράσσει τη σχέση μεταξύ των εντερικών κυττάρων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που περιπολούν αναζητώντας αναδυόμενους όγκους. Η αναδιαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα περιπολεί τους ιστούς αναζητώντας και εξαλείφοντας τις απειλές. Ορισμένα ανοσοκύτταρα αναζητούν σημάδια ή “ετικέτες” όπως ονομάζονται που διακρίνουν τα φυσιολογικά από τα μη φυσιολογικά κύτταρα. Μια ετικέτα, που ονομάζεται MHC-II, βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να στοχεύσουν για να τα καταστρέψουν τα κύτταρα που έχουν ανωμαλίες. Στην κυτταρική επιφάνεια, το MHC-II ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστρέψει αυτό το κύτταρο, είτε έχει φθαρεί είτε πρόκειται να γίνει καρκινικό.

Ο Beyaz και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όταν τα ποντίκια έκαναν δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, τα επίπεδα MHC-II καταστέλλονταν στα εντερικά κύτταρα. Τα κύτταρα με μειωμένα επίπεδα αυτών των ετικετών δεν αναγνωρίστηκαν ως μη φυσιολογικά και έτσι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε όγκους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά άλλαξε το εντερικό μικροβίωμα σε ποντίκια (το μείγμα των μικροβίων στο έντερο). Αρκετά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ονομάζονται Helicobacter, αυξάνουν το MHC-II, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να εντοπίσουν τα ανώμαλα κύτταρα. Η ομάδα έκανε ένα πείραμα όπου ποντίκια χωρίς αυτά τα βακτήρια στεγάστηκαν με αυτά που τα είχαν. Τα «καθαρά» ποντίκια μολύνθηκαν με τα βακτήρια Helicobacter και παρήγαγαν περισσότερο από την ετικέτα MHC-II.

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν πολλά κόλπα για να μην αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ευρήματα των επιστημόνων προτείνουν έναν νέο τρόπο ενίσχυσης των τρεχουσών θεραπειών ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Η αύξηση της παραγωγής της ετικέτας MHC-II, με δίαιτα, φάρμακα ή αλλαγή των μικροβίων στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ