Ζακ Σιράκ: Παρέλαση ξένων ηγετών στο τελευταίο αντίο

Οι Γάλλοι αποτίουν και σήμερα φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό τους Ζακ Σιράκ, σημαίνουσα μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας για 40 χρόνια, που από τον θάνατό του την Πέμπτη χαρακτηρίζεται από πολλούς «βαθιά Γάλλος», με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του. Η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους.

Σήμερα στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι έγινε η επίσημη τελετή παρουσία πολλών ξένων προσωπικοτήτων. Ο θάνατος του Ζακ Σιράκ σε ηλικία 86 ετών, του «ουμανιστή», λάτρη της καλής ζωής, κυρίαρχης φυσιογνωμίας της γαλλικής δεξιάς, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια, προκάλεσε συγκίνηση στη χώρα της οποίας υπήρξε πρόεδρος για 12 έτη (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ως και το 1995.Η κόρη του Ζακ Σιράκ, Κλωντ ΣιράκΗ Μπριζίτ ΜακρόνΟ Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα ΜπρούνιΟ Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και νέοι, έσπευσαν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ γράφοντας επαινετικά σχόλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν άνδρα που από το 2002 προειδοποιούσε ότι «Το σπίτι μας καίγεται» εξαιτίας του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η τελετή ξεκίνησε στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου των Απομάχων (Invalides), του μνημείου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα.

Ακολούθησε η λειτουργία στην οποία παρέστη και ο Εμανουέλ Μακρόν στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι. Πολλές ξένες προσωπικότητες παραβρέθηκαν στην τελετή.

Στις 15.00 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here