Φουκουσίμα: Ένσταση κατά της αθώωσης τριών επικεφαλής της Tepco


Έφεση άσκησαν οι δικηγόροι ανθρώπων, που απομακρύνθηκαν από την Φουκουσίμα κατά της αθώωσης πρωτοδίκως τριών πρώην επικεφαλής της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρίας του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι στον οποίο σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα του 2011. Οι πρώην επικεφαλής κατηγορούνταν ότι έδειξαν αμέλεια απέναντι στον κίνδυνο που θα εγκυμονούσε ένα τσουνάμι για τις εγκαταστάσεις του σταθμού.

«Οι δικηγόροι άσκησαν έφεση σήμερα», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Τόκιο. Ο πρόεδρος της Tokyo Electric Power (Tepco) όταν σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι το 2011, όπως και οι δύο αντιπρόεδροί της εκείνη την περίοδο, είναι τα μόνα τρία φυσικά πρόσωπα που διώκονταν ποινικά στην ακανθώδη αυτή υπόθεση σχετικά με το ποιοι φέρουν ευθύνη για την καταστροφή.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, αυτοί έπρεπε να έχουν σταματήσει την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊίτσι πολύ πριν από το 2011, βάσει των πληροφοριών που έλεγαν ότι υπήρχε κίνδυνος οι εγκαταστάσεις του σταθμού να μην αντέξουν σε ένα τσουνάμι.

Ωστόσο το δικαστήριο του Τόκιο έκρινε σε πρώτο βαθμό στις 19 Σεπτεμβρίου ότι τα στοιχεία που είχαν αυτοί στην διάθεσή τους πριν από την καταστροφή δεν τους επέτρεπαν να προβλέψουν μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους. Φουκουσίμα: Αυτή είναι η ραδιενέργεια στην πόλη 8 χρόνια μετά την καταστροφή

Αυτό προκάλεσε τον θάνατο 18.500 ανθρώπων στην βορειοδυτική Ιαπωνία, ενώ από το ίδιο το πυρηνικό δυστύχημα δεν προκλήθηκαν άμεσα θύματα.

Ωστόσο η πυρηνική αυτή καταστροφή ευθύνεται για πολλές χιλιάδες «θανάτους που συνδέονται με αυτήν» και οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές ως θάνατοι που οφείλονται στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Ως εκ τούτου οι τρεις πρώην επικεφαλής της Tepco διώκονταν συγκεκριμένα για περίπου 40 από αυτούς τους «θανάτους που συνδέονταν» με την καταστροφή, όπως ασθενών νοσοκομείου που βρισκόταν κοντά στον πυρηνικό σταθμό, οι οποίοι απομακρύνθηκαν υπό τραγικές συνθήκες λίγο μετά το τσουνάμι.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ