Οι ιδιότητες της stevia, του γλυκαντικού που κάνει τη διατροφή μας καλύτερη και πιο υγιεινή

Η στέβια, το δημοφιλές και ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι περισσότερο εύχρηστη και υγιεινή από τα περισσότερα γλυκαντικά και μας βοηθά να βρούμε τη σωστή γλυκιά ισορροπία στη διατροφή μας.
Οι περισσότεροι από εμάς, απολαμβάνουμε τη γεύση του γλυκού, αλλά σίγουρα δεν μας αρέσουν οι θερμίδες. Όλοι συμφωνούμε ότι θα απολαμβάναμε παραπάνω τα αγαπημένα μας γλυκά αν δεν υπήρχε το συναίσθημα της ενοχής που έχουμε όταν τα φάμε.

Η ζάχαρη αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά προιόντα σε κάθε σπίτι ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να την περιορίσουν και να την αντικαταστήσουν σταδιακά με κάτι πιο υγιεινό. Σήμερα η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση φαίνεται να είναι η stevia. Είναι ίσως ένα μοναδικό συστατικό των τροφίμων επειδή είναι πολύτιμη κυρίως για αυτό που δεν κάνει. Δεν προσθέτει θερμίδες. Προέρχεται από φυτό, και έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη.

Η stevia προέρχεται από την Stevia rebaudiana Bertoni, ένα φυτό της οικογένειας Asteraceae στην οποία ανήκουν οι μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα και που προέρχεται από την Παραγουάη και τη Βραζιλία. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες αλλά περιγράφηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν Ιταλό βοτανολόγο που είδε αυτόχθονες φυλές της Νότιας Αμερικής να χρησιμοποιούν τα θρυμματισμένα φύλλα του φυτού για να γλυκάνουν το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματά τους. Υπάρχουν 150 είδη stevia, όλα εγγενή στη Βόρεια και Νότια Αμερική με την Κίνα να είναι σήμερα ο κορυφαίος εξαγωγέας της. Παράγεται πλέον σε πολλές χώρες δεδομένου ότι είναι 200 ​​έως 300 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη.

Ως εναλλακτική λύση στη σακχαρόζη ή την επιτραπέζια ζάχαρη, η χρήση της stevia ως γλυκαντικού μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία:

Θεωρείται “μη θερμιδική”, που σημαίνει ότι περιέχει λιγότερο από πέντε γραμμάρια υδατανθράκων.
H γλυκιά γεύση στα γλυκαντικά με stevia είναι φυσική.
Δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην εντερική χλωρίδα.
Είναι ιδανική για το ψήσιμο και το μαγείρεμα, είναι μη ζυμώσιμη και παραμένει σταθερή σε θερμότητα μέχρι 200 ° C.
Τα φύλλα της περιέχουν και άλλες χρήσιμες ουσίες, όπως μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη), χλωροφύλλη και φυτικές στερόλες. Δεν ευνοεί τη δημιουργία τερηδόνας και την ανάπτυξη του μύκητα candida lbicans.
Με την αύξηση της παχυσαρκίας αλλά και ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, και ο διαβήτης, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ψάχνουν για καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Από τη δική τους πλευρά, οι βιομηχανίες τροφίμων σε όλο τον κόσμο καλούνται να εξισορροπήσουν τη δημόσια ζήτηση για τη μείωση των προστιθέμενων σακχάρων, με τη δημιουργία απολαυστικών προϊόντων που εμφανίζουν ταυτόχρονα στις ετικέτες τους μόνο φυσικά συστατικά. Περισσότερα από 5.000 προϊόντα τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούν σήμερα τη stevia ως συστατικό σε επιδόρπια, σάλτσες, γιαούρτια, παγωτά, αναψυκτικά, τσίχλες κ.α. αναδεικνύοντάς της σε ένα σύμμαχο στην προσπάθεια μείωσης της προσλαμβανόμενης ενέργειας χωρίς όμως να θυσιάζεται η γεύση και η απόλαυση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here