Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να μη μείνει απαθής με πολεμικές επιχειρήσεις κοντά της


Στην Κοινή Διακήρυξη για την Ευρώπη την οποία ο ίδιος και άλλοι πρόεδροι χωρών οραματίζονται, «αλλά και για την Ευρώπη την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε, την Ευρώπη που θα ολοκληρωθεί, την Ευρώπη που θα αποτελέσει αυτό που ήταν το όνειρο των πατέρων οι οποίοι ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος» αναφέρθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του μετά τη λήξη των εργασιών του 15ου «Arraiolos Group».

Ενός οικοδομήματος, το οποίο, όπως είπε, «δεν χτίζεται μόνο για να υπηρετεί τους λαούς του, αλλά είναι για να παίξει έναν πλανητικό ρόλο, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση βασικών αρχών, όπως είναι εκείνες της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και ιδίως της κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως ο ίδιος και οι άλλοι 12 πρόεδροι απηύθυναν αυτή τη Διακήρυξη «σε πολύ κρίσιμες ώρες, ώρες που δοκιμάζεται ο άνθρωπος και η ειρήνη, για να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει πια να παραμείνει στο περιθώριο, όταν τέτοιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχουν, και υπάρχουν δίπλα της, κοντά της».

«Είναι μεγάλο το κενό που έχει δημιουργηθεί, όταν η Ευρώπη αφήνει να τραυματίζεται, να παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο τόσο πολύ, τόσο βαθιά, τόσο παράλογα. Δε μπορεί να παραμείνουμε απαθείς, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε βασικούς πυλώνες που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μαζί με το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «έχουμε χρέος μέσα από το ευρωπαϊκό Οικοδόμημα που θα είναι ενιαίο, να διαμορφώσουμε ελεύθερους Ευρωπαίους πολίτες».

«Γιατί μόνο ένας πραγματικά ελεύθερος πολίτης είναι εκείνος που μπορεί να πει όχι στον πόλεμο, μπορεί να πει όχι στην τρομοκρατία, μπορεί να υπερασπισθεί τους πυλώνες του ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να εξαλείψουμε τις αιτίες εκείνες που έχουν κάνει την Ευρώπη να μη μπορεί να προχωρήσει. Είμαστε εδώ – και είμαστε αποφασισμένοι – για να πούμε: Θα πάμε μπροστά, θα ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό Οικοδόμημα», υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε μία Ευρώπη που παρακμάζει, αντιθέτως οραματιζόμαστε μία Ευρώπη αντάξια της Ιστορίας της και του Πολιτισμού της» κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ