Κι άλλο «χαστούκι» στον Ερντογάν: Η Γαλλία διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Τουρκία


Απανωτά είναι τα «χαστούκια» στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν μετά την απόφασή του να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. «Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

«Χαστούκι» και από Γερμανία

Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild Am Sonntag» που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην γερμανική εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την «Bild Am Sonnt».

Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Όλα κατατείνουν πλέον στην επιβολή πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να καταλήξουν στο εμπάργκο την Παρασκευή. Το πρακτορείο επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους που είναι γνώστες των σχετικών συζητήσεων.

«(Η απόφαση) θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα έφερνε τις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου», τονίζει το Bloomberg.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ιδέα έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια συνάντησης διπλωματών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η κ. Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ