Χάος στο Εκουαδόρ. Παραμένει σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος


Το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας ή περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών σε «περιοχές στρατηγικής σημασίας» σε τη χώρα.

Η αρχή, μετά την απόφαση του προέδρου του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο γίνεται στην πρωτεύουσα Κίτο, έπειτα από 11 ημέρες κινητοποιήσεων και ταραχών. Το υπουργείο Τουρισμού του Εκουαδόρ προέτρεψε τους τουρίστες να μην απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία τους και το αεροδρόμιο του Κίτο.

«Επιβλήθηκε απαγόρευση της κίνησης σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για 24 ώρες» από τις 15:00, όπως είχε αναγγείλει ο πρόεδρος Μορένο, διευκρίνισε το επιτελείο μέσω Twitter.

Κατά τις ένοπλες δυνάμεις, στις περιοχές στρατηγικής σημασίας συγκαταλέγονται δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις της αστυνομίας και του στρατού, λιμάνια και αεροδρόμια, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και ύδρευσης, διυλιστήρια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Παρά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η κυριότερη συνομοσπονδία οργανώσεων που εκπροσωπούν τους αυτόχθονες του Ισημερινού, η CONAIE, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της σε εθνική κλίμακα και προέτρεψε την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Στον Ισημερινό εκτυλίσσεται από τις αρχές του Οκτωβρίου σοβαρή κοινωνική και πολιτική κρίση, που πυροδότησε η εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της επιδότησης των τιμών των καυσίμων. Στις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια έκτοτε έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 2.100, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.photo ReutersΝέες κατηγορίες Μορένο κατά Ραφαέλ Κορέα και Μαδούρο

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο κατηγόρησε και πάλι τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι «κατευθύνουν» τα βίαια επεισόδια στο Κίτο, έπειτα από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης κι ενός δημόσιου θεσμού.

«Σκοτεινές δυνάμεις, που συνδέονται με το πολιτικό οργανωμένο έγκλημα και κατευθύνονται από τους Κορέα και Μαδούρο, με τη συνέργεια ναρκοτρομοκρατών, εγκληματικών συμμοριών, βίαιων αλλοδαπών, προκαλούν μια βία χωρίς προηγούμενο» στην πρωτεύουσα, υποστήριξε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, εν μέσω της σοβαρής κρίσης των τελευταίων 11 ημερών, που πυροδότησαν τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνησή του σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο του ΔΝΤ.Συνάντηση με τους αυτόχθονες

Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ και το κίνημα των αυτοχθόνων θα έχουν σήμερα μια πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να αρχίσει διάλογος ανάμεσά τους στο Κίτο, έπειτα από 11 ημέρες κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Ο ΟΗΕ και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανέφεραν ότι «έπειτα από επαφές με την κυβέρνηση και με οργανώσεις του κινήματος των αυτοχθόνων η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου συγκλήθηκε για τις 13 Οκτωβρίου στις 15:00 [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας] στο Κίτο», με κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στον Ισημερινό.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δεσμεύθηκε νωρίτερα ότι θα μελετήσει τις συνέπειες της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων, αποφεύγοντας όμως ακόμη και να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάκλησής του — το επίμαχο μέτρο αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησής του προς το ΔΝΤ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ