Σάλος με τον Γερμανό ΥΠΕΣ: “Τα video games είναι πηγή επιθέσεων”

Μετά την αντισημιτική επίθεση της Τετάρτης στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι έξω από συναγωγή στην πόλη Χάλε (ανατολικά), ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προκάλεσε αντιδράσεις όταν υποστήριξε πως η «σκηνή των gamers» αποτελεί μια πηγή τέτοιων βίαιων επεισοδίων.

«Πολλοί από τους δράστες ή τους δυνητικούς δράστες προέρχονται από τη σκηνή αυτή», είναι δηλαδή λάτρες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τόνισε ο Ζεεχόφερ το Σαββατοκύριακο, σε δηλώσεις του στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε κύμα κατακραυγής και χλευασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κι η ετικέτα #Gamerszene ήταν ανάμεσα στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στις γερμανόφωνες αναρτήσεις στο Twitter χθες.

Η επίθεση στη Χάλε αναμεταδόθηκε απευθείας, με αφηγητή τον δράστη, μέσω μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιούν λάτρες των ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός οπλοφόρος είχε επίσης προετοιμάσει ένα σχέδιο της επίθεσής του φτιαγμένο κατά τρόπο που θύμιζε ηλεκτρονικό παιγνίδι.

Ο δράστης ομολόγησε ότι είναι οπαδός της άκρας δεξιάς και είχε αντισημιτικά κίνητρα.

«Ορισμένοι βλέπουν τις προσομοιώσεις σαν έμπνευση», επιχειρηματολόγησε ο Ζεεχόφερ, «τα ηλεκτρονικά παιγνίδια μπορεί να είναι αυτά που δίνουν μορφή σε επιθέσεις στον πραγματικό κόσμο. Γι’ αυτό χρειάζεται να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τη σκηνή του gaming», πρόσθεσε.

Πολλοί αντέδρασαν με αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που επισήμαιναν πως η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών μάλλον αποσκοπούσε να εκτραπεί η προσοχή από το πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού, δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας έναντι του οποιουδήποτε ασχολείται με ηλεκτρονικά παιγνίδια.

«Τηλεφώνησε η δεκαετία του 1990 και θέλει να ξαναρχίσει η συζήτηση για το ότι τα ηλεκτρονικά παιγνίδια δημιουργούν δολοφόνους», σχολίασε ειρωνικά ο Κονσταντίν Κίλε, υπεύθυνος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Για να σοβαρευτούμε, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στον ψηφιακό κόσμο είναι τεράστιο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, να μελετήσουμε το πρόβλημα» σχολίασε η Ρενάτε Κίναστ των Πρασίνων. «Ας μην επιτρέψουμε στον Ζεεχόφερ να μας παραπλανά με τη φράση του για τη σκηνή του gaming. Δεν είναι αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.

Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Ζεεχόφερ κατά την οποία τα ηλεκτρονικά παιγνίδια ενδέχεται να εμπνέουν βίαιες επιθέσεις, ο Φέλιξ Φαλκ, επικεφαλής της Game, ένωσης των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρονικών παιγνιδιών στη Γερμανία, έκρινε πως «θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο στους πάντες εδώ και πολύ καιρό το ότι, όπως δεν μπορεί κανένας να κατηγορεί κινηματογραφικές ταινίες ή βιβλία για το μίσος και τη βία, τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και οι κοινότητες όσων ασχολούνται με αυτά δεν είναι η αιτία» της επίθεσης στη Χάλε.

Αργότερα, ο Ζεεχόφερ επανήλθε για να διευκρινίσει πως αυτό που τον ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο η άκρα δεξιά να χρησιμοποιεί πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών για τους δικούς της σκοπούς. «Βλέπουμε ότι εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς καταχρώνται το διαδίκτυο και πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών, [τα θεωρούν] πλατφόρμες για τα παράνομα μηνύματά τους», εξήγησε μέσω Twitter.

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας στη Θουριγγία, επίσης προειδοποίησε πως ακροδεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών για να «δικτυώνονται και να παρακινούν ο ένας τον άλλο, να καλλιεργούν το μίσος — από την άνεση των καναπέδων τους στα σπίτια τους».

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει να τροποποιηθεί η γερμανική νομοθεσία ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση των υπηρεσιών ασφαλείας σε πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών ώστε να ελέγχουν μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα σε χρήστες, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως ο ιστότοπος Telegram.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ