Τσίπρας για ’15: Ίσως κάποια στιγμή δώσω ονόματα και διευθύνσεις – video


Τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του ’15, τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Η αναφορά Στουρνάρα στο αίτημα της τότε κυβέρνησης στον Βλαντιμίρ Πούτιν να τυπώσει η Ρωσία δραχμές και ο Αλέξης Τσίπρας που απάντησε… έμμεσα.

Την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα», για το αίτημα της Ελλάδας στον Βλαντιμίρ Πούτιν να τυπώσει η Ρωσία δραχμές, μια μαρτυρία που ήταν ήδη γνωστή από τον Οκτώβριο του ’16, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε Ionian TV, στο περιθώριο της περιοδείας του στην Αχαΐα για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες. Αποκαλύψεις «φωτιά» για το Grexit! Σόιμπλε, Βαρουφάκης και… άγριο παρασκήνιο

Μοιραία η συζήτηση έφτασε και στα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του ’15. Και ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε να μιλήσει κάποια στιγμή κι εκείνος. Είναι άλλωστε, όπως είπε, ο βασικός πρωταγωνιστής των όσων έγιναν…

«Βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές (…) ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, αισθανθώ κι εγώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα και όχι τόσο η ιστορική καταγραφή, που θα γίνει κάποια στιγμή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η αναφορά στο 12:23 του videoΤι είπε ο Στουρνάρας

Η μαρτυρία πως το ’15 η τότε κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τυπώσει η Ρωσία δραχμές ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο του 2016. Τότε είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο με τον τίτλο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», το οποίο περιελάμβανε εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ, σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε λόγω της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, να φλερτάρει επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή. (…) Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει».

Αφού παρέθεσε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσθεσε: «Η αποκάλυψη αυτή των δυο Γάλλων δημοσιογράφων σε ένα βιβλίο τους που δημοσιεύθηκε το 2016 με περιεχόμενο συνομιλίες που είχαν με τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, και το οποίο δημοσιεύτηκε με τη συναίνεσή του, είναι ενδεικτική του χάους και πανικού που επικρατούσε στην Ελλάδα τις δύσκολες εκείνες μέρες και του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα εκείνο το καλοκαίρι. Προσθέτει επίσης ακόμα μία ένδειξη, στις τόσες άλλες που διαθέταμε τότε, ότι η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, φλέρταρε επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ