Πώς να βάζετε μακροπρόθεσμους στόχους – και να τους πετυχαίνετε


Από το να καταλάβετε τι πραγματικά θέλετε μέχρι να το επιτύχετε, το παν είναι ο σωστός προγραμματισμός και η χρήση έξυπνων μεθόδων!

Όλοι έχουμε όνειρα και επιθυμίες. Για να γίνουν πραγματικότητα, θα πρέπει να μετατραπούν σε στόχους – εφικτούς και ρεαλιστικούς. Και όλοι μπορούμε να τους πετύχουμε, όχι μόνο με δουλειά, αλλά κυρίως με έξυπνο προγραμματισμό. Πώς γίνεται αυτό; Συγκεντρώσαμε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους.

Το παιχνίδι των πέντε ερωτήσεων

Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που θέτουμε έναν στόχο, με αποτέλεσμα να μην κάνουμε τις σωστές κινήσεις και να μην ακολουθούμε τις σωστές μεθόδους για να τον επιτύχουμε. Ένας τρόπος για να φτάσετε στο βάθος των πραγματικών σας «θέλω» είναι να ακολουθήσετε τη μεθοδολογία των «5 γιατί». Ξεκινήστε με τον πρώτο στόχο που σας έρχεται στο μυαλό, για παράδειγμα: «θέλω να αλλάξω δουλειά». Αμέσως αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να πάρετε προαγωγή, «π.χ. γιατί δεν κερδίζω όσα χρήματα θα ήθελα». Συνεχίστε ρωτώντας γιατί χρειάζεστε περισσότερα χρήματα. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι «γιατί θέλω να βελτιώσω την ποιότητα ζωής μου». Το επόμενο γιατί ίσως να δίνει την απάντηση «θέλω να αποκτήσω το δικό μου σπίτι». Το τέταρτο «γιατί» αναζητά τον λόγο που θέλετε το δικό σας σπίτι, ο οποίος θα μπορούσε να είναι «γιατί θέλω να κάνω οικογένεια» ή «γιατί άλλαξαν οι ανάγκες της οικογένειάς μου». Συνεχίζετε έτσι μέχρι να φτάσετε στο πέμπτο γιατί, το οποίο σας φανερώνει την πιο ενδόμυχη, πραγματική σας επιθυμία. Σε αυτήν θα πρέπει να εστιάσετε στο εξής.

Αναζητώντας τις απαντήσεις… στο μέλλον

Μια άλλη μέθοδος που βοηθά πολλούς ανθρώπους να καταλάβουν πιο καθαρά ποιοι είναι οι στόχοι τους είναι το γράμμα από τον μελλοντικό εαυτό. Φανταστείτε ότι είστε 80 χρονών και γράφετε ένα γράμμα στον νεότερο εαυτό σας, απαριθμώντας τα επιτεύγματα της ζωής σας για τα οποία είστε περισσότερο υπερήφανοι, υποθέτοντας φυσικά ότι τους έχετε επιτύχει. Διαβάζοντας στη συνέχεια αυτό το γράμμα από τη μεριά του παραλήπτη, θα μπορέσετε να αποκωδικοποιήσετε τα όσα σας γράφει ο «μελλοντικός» εαυτός σας και να απομονώσετε τους πραγματικούς σας στόχους. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι όσοι ξεκινούν από τον τελικό τους στόχο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον επιτύχουν, ενώ έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν.

Η μέθοδος SMART

Κάποιοι προτιμούν τη μέθοδο SMART (Specific, Measureable, Achievable, Realistic, Time-bound): οι στόχοι σας πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικοί και με ορισμένο χρονικό ορίζοντα. Για παράδειγμα, αντί ο στόχος σας να είναι «θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο», θα πρέπει να είναι «θέλω να έχω ταξιδέψει σε δέκα χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία». Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε έχει επίσης μεγάλη σημασία. Όταν βάζετε τους μικρούς στόχους σας, προτιμήστε μια θετική διατύπωση από μια αρνητική. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, μην γράφετε «μην τρως ζάχαρη» – προτιμήστε το «φάε πιο υγιεινά». Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία σας.

Πώς θα μείνετε πιστοί στο πλάνο σας

Το να θέσει κανείς στόχους απαιτεί δέσμευση και σας χαρίζει όραμα, αλλά το να τους υλοποιήσει απαιτεί συνέπεια και σας προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμη κινητοποίηση. Ο αρχικός ενθουσιασμός μπορεί γρήγορα να εξασθενήσει αν δεν φροντίζετε να τον τροφοδοτείτε ανά διαστήματα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με μικρές επιτυχίες, που είναι μέρος του ευρύτερου πλάνου, και σας δίνουν την ηθική ανταμοιβή ότι οι κόποι σας αποδίδουν.

Κάντε αναθεώρηση των στόχων σας τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Και όταν επιτύχετε κάθε ενδιάμεσο στόχο, επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάνοντας κάτι που αγαπάτε (ένα ωραίο γεύμα, ένα μικρό δώρο κ.λπ.). Κάθε φορά που επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, ο οργανισμός μας εκκρίνει μικρή ποσότητα ντοπαμίνης, η οποία μας δίνει νέα κινητοποίηση για τον επόμενο στόχο!

Για να μπορέσετε να είστε συνεπείς σε μια μακροχρόνια δέσμευση, θα πρέπει μερικές φορές να υιοθετήσετε νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να πάρετε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα, αλλά παράλληλα η δουλειά σας δεν σας αφήνει περιθώρια για μελέτη σε καθημερινή βάση, βάλτε το ξυπνητήρι σας μια ώρα νωρίτερα το σαββατοκύριακο και δεσμεύστε ένα συγκεκριμένο δίωρο αποκλειστικά για μελέτη.

Ένας από τους παραπάνω τρόπους είναι σίγουρα ο ιδανικός για εσάς. Εφαρμόστε τη μέθοδο που προτιμάτε και μην αφήνετε τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις να σας ανησυχούν. Αν ο στόχος σας είναι η απόκτηση ή ανακαίνιση ενός σπιτιού και ο τρόπος για να το επιτύχετε είναι στεγαστικό δάνειο, επικεντρωθείτε στο να κάνετε ένα πλάνο ως προς την αποπληρωμή του προσδιορίζοντας το ύψος της δόσης που σας φαίνεται εφικτό να ανταπεξέλθετε. Ξεκινήστε από την επιλογή ενός προγράμματος που να μη σας δημιουργεί άγχος ως προς το επιτόκιο. Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο που μπορεί να μείνει σταθερό για πάντα, σας επιτρέπει να προγραμματίσετε το μέλλον σας χωρίς το άγχος των διακυμάνσεων των κυμαινόμενων επιτοκίων, έως και τη λήξη του! Ένα τέτοιο πρόγραμμα προσφέρει η Eurobank, με σταθερή δόση για όλη την διάρκεια του δανείου. Σε κάθε περίπτωση όμως έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς την σταθερή περίοδο που επιθυμείτε για 3, 5, 10, 15, 20, 25 ή και 30 χρόνια. Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν υπάρχει κόστος σε περίπτωση πρόωρης, μερικής ή ολικής αποπληρωμής.

Ξεκινήστε να μετατρέπετε τα όνειρά σας σε εφικτούς στόχους. Γίνεται!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ