Αφγανιστάν: Ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει από τον Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως θα ξεκινήσουν πάλι με στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε σύμβουλος του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, του πρώην Αφγανού πολέμαρχου και επικεφαλής της οργάνωσης Χιζμπ-ι- Ισλάμι, που συμφιλιώθηκε με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η Χιζμπ-ι-Ισλάμι, η ιδεολογία της οποίας μοιάζει με αυτή των Ταλιμπάν, λειτουργεί έκτοτε ως πολιτικό κίνημα, με τον Χεκματιάρ να θέτει υποψηφιότητα και στις προεδρικές εκλογές φέτος.

Οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ βρίσκονταν κοντά στη σύναψη συμφωνίας προτού οι συνομιλίες ανασταλούν μετά τον θάνατο δύο στρατιωτών του ΝΑΤΟ από επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση στην Καμπούλ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το προσχέδιο της συμφωνίας προέβλεπε την απομάκρυνση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν σε διάστημα 135 ημερών.  Επίσης ζητούσε από τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ένα βήμα το οποίο οι αντάρτες μέχρι στιγμής αρνούνται να κάνουν καθώς θεωρούν την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι «μαριονέτα» των ΗΠΑ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ