Brexit: “Τρέχει” ο Τζόνσον – Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες


Ο Τζόνσον «υποσχέθηκε» στον Μακρόν πως αν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, το Κοινοβούλιο θα εργαστεί όλο το 24ωρο προκειμένου να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία.

Μπορεί η άμμος στην κλεψύδρα για το Brexit να μειώνεται επικίνδυνα, αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τον Μπόρις Τζόνσον. Μετά την ήττα του στο βρετανικό κοινοβούλιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ και με δεδομένη την «υπόσχεσή» του να βγάλει πάση θυσία την Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο επαφών με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα είχε επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίον ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πως οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit πριν από τη σύνοδο κορυφής αργότερα αυτή την εβδομάδα. Σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνομιλία των δύο ηγετών για το Brexit ως «εποικοδομητική».

Ερωτηθείς για τα σχόλια που αποδίδονται στον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, ότι έως το τέλος της σημερινής ημέρας πρέπει να συμφωνηθεί ένα νομικό κείμενο, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τζόνσον γνωρίζει τους χρονικούς περιορισμούς. Ελισάβετ: Προτεραιότητα η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου!

Πρόσθεσε ότι εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τζόνσον αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εργαστεί όλο το 24ωρο προκειμένου να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας πριν από την καταληκτική για το Brexit προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.Μέρκελ: Περιμένω ενημέρωση από τον Μπαρνιέ – Δεν κάνω εικασίες

Την αισιοδοξία του Τζόνσον δεν δείχνει πάντως να συμμερίζεται η Άνγκελα Μέρκελ. Όπως δήλωσε η ίδια, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει σήμερα το απόγευμα τους ηγέτες των 27 χωρών μελών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι ίσως χρειαστεί να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, θα μας ενημερώσει για τις εκτιμήσεις του αργότερα σήμερα και μετά θα δούμε τι σημαίνει αυτό για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο η Μέρκελ. «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να έχουμε περαιτέρω συζητήσεις. Αλλά δεν θέλω να κάνω εικασίες», πρόσθεσε.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν λίγο νωρίτερα ότι οι πιο πρόσφατες προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit δεν αρκούν για τη σύναψη συμφωνίας και ότι χρειάζεται ένα νομικό κείμενο ως το τέλος της ημέρας σήμερα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ