Υποτροφία ΙΚΥ Εκο και απόρριψη αρχικών δικαιούχων

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σχετικά με τις Προπτυχιακές Υποτροφίες και συγκεκριμένα με την υποτροφία ΕΚΟ «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Η υποτροφία από όσο έχουμε καταλάβει τρέχει με ρυθμό τεσσάρων ταχυτήτων. Υπάρχει η πρώτη κατηγορία υποτρόφων οι οποίοι έλαβαν το δελτίο εξόδου αλλά και την υποτροφία, η δεύτερη κατηγόρια που έλαβε το δελτίο εξόδου και περιμένει να πληρωθεί και η τρίτη κατηγορία στην οποία οι υπότροφοι περιμένουν το δελτίο εξόδου ώστε να πληρωθούν. Τέλος στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν οι εν δυνάμει ωφελούμενοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν θα την λάβουν ή όχι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ειδικές περιπτώσεις εν δυνάμει υποτρόφων οι οποίοι δυστυχώς τους απέρριψαν ή θα τους απορρίψουν διότι δεν λαμβάνουν υπόψιν όλες τις σχετικές παραμέτρους.

Αρχικά υπάρχει ένας αριθμός φοιτητών που τους ζητήθηκε να αποστείλουν παραδοτέο, στο οποίο συμπεριλήφθηκε ένα ‘’χαμένο’’ εξάμηνο διότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένα μάθημα λόγω κατάληψης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απορριφθούν από την υποτροφία του ΙΚΥ ΕΚΟ 2017-2018 αλλά και από την επερχόμενη υποτροφία 2018-2019. Η κατάληψη αυτή είχε μεγάλο αντίκτυπο σε επιμελείς φοιτητές, η πορεία τους φαίνεται από τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, διότι απορρίφθηκαν από τους αρχικούς υποτρόφους του ΙΚΥ. Έτσι χάθηκε μισή χρονιά άδικα χωρίς να έχουν την δυνατότητα να δώσουν μαθήματα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου διότι δεν διδάχτηκαν τίποτα. Η υποτροφία αυτή αποτελεί τεράστια ανάσα για τους φοιτητές και τους γονείς τους, για τους μεν φοιτητές θα πάρουν σύντομα το πτυχίο τους και για τους δε γονείς θα αποτελέσουν μικρή δόση ανάσας από τις καθημερινές τους υποχρεώσεις αλλά και δυσκολίες.

Αλλη μια περίπτωση που αξίζει να αναφερθεί είναι και η περίπτωση μιας εν δυνάμει υποτρόφου του ΙΚΥ με αριθμό αίτησης 205 η οποία βρισκόταν το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 σε μια περίοδο όπου συνέβη η πρώτη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και συγκεκριμένα το ΤΕΙ Αθήνας το οποίο μετονομάστηκε σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε στα μέσα του έτους (Μάρτιος 2018) και όπως είναι γνωστό δημιούργησε προβλήματα. Η συγκεκριμένη φοιτήτρια άφησε ένα μάθημα του χειμερινού εξαμήνου, την πτυχιακή εργασία στο εαρινό εξάμηνο και την πρακτική άσκηση που εκείνο το διάστημα δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο φορέα λόγω της αλλαγής, έχοντας έπειτα ως επιλογή να τα αντικαταστήσει με μαθήματα του νέου προγράμματος σπουδών, παίρνοντας πτυχίο Πανεπιστημίου και όχι ΤΕΙ, όπου και έπραξε. Το ΙΚΥ όμως είχε συγκεκριμένη προϋπόθεση για το τελικό παραδοτέο 65%, το ποσοστό που συγκεντρώνει η φοιτήτρια είναι 57%, διότι δεν λήφθηκαν υπόψιν από την γραμματεία της σχολής της οι συγκεκριμένοι παράμετροι. Σε επικοινωνία της φοιτήτριας με το ΙΚΥ αλλά και με την γραμματεία αποφασίστηκε τελικά κατόπιν εκ νέου αίτησης στην γραμματεία να σταλεί στο ΙΚΥ μια βεβαίωση που να εξηγεί τους λόγους που δεν ολοκλήρωσε τις φοιτητικές της υποχρεώσεις (για την έκδοση της βεβαίωσης έγινε διαμεσολάβηση της συνηγόρου του φοιτητή με την γραμματεία). Η βεβαίωση στάλθηκε Απρίλιο και τον Ιούνιο δέχθηκε τηλεφώνημα ότι πιθανόν να απορριφθεί και ότι θα ενημερωθεί και γραπτώς το προσεχές διάστημα. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχει καμία ενημέρωση παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας με τους αρμόδιους υπαλλήλους ούτε συμπεριλήφθηκε σε κανέναν πίνακα απορριφθέντων.

Όλοι οι φοιτητές προσπαθήσαμε να δείξουμε την πρέπουσα κατανόηση και υπομονή προς το ΙΚΥ παρά την οικονομική ανάγκη που έχει ο κάθε φοιτητής ξεχωριστά. Ωστόσο όμως καταπατήθηκε το δικαίωμα μας για ενημέρωση με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Σε λίγο καιρό θα προκηρυχθεί η έναρξη της διαδικασίας της υποτροφίας 2018-2019 και φοβόμαστε ότι θα χαθεί η υποτροφία για τους εναπομείναντες υποτρόφους. Οι καιροί είναι δύσκολοι όπως είναι γνωστό και είναι κρίμα να χαθούν οι υποτροφίες και να μην δοθούν σε φοιτητές οι οποίοι εντάχθηκαν στους αρχικούς επιλεγέντες πληρώντας τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις της υποτροφίας.

Με εκτίμηση οι εν δυνάμει υπότροφοι του ΙΚΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις και καταγγελίες αναγνωστών, άλλων site ή blogs που αναδημοσιεύονται από το portal δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις απόψεις των συντακτών ή του «tromaktiko». Πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και της άποψης και συνεχίζουμε από τις 08/10/2018 (όπου άλλαξε η δημοσιογραφική ομάδα) να δημοσιεύουμε κάθε είδους καταγγελία ή άποψη αναγνώστη που έχει απτά στοιχεία και είναι τεκμηριωμένη. Τα email σας μπορείτε να τα στέλνετε στο: tromaktikos@gmail.com

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ