Τουρκία εναντίον ΗΠΑ για τις κυρώσεις λόγω Συρίας


Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει από την «ζημιογόνο προσέγγισή του»

Η Τουρκία θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως όλες οι απειλές και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει από την «ζημιογόνο προσέγγισή του» και πρόσθεσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως θα μεταφέρει τη διαπίστωση αυτή στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς που πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της εισβολής στην Συρία.

Σε μια ανακοίνωση στην οποία δεσμεύτηκε να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία», ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης. Αναλυτικά ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε: «Θα υπογράψω σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα εξουσιοδοτεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον τωρινών και πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης της Τουρκίας και οποιουδήποτε άλλου συνέβαλε στις αποσταθεροποιητικές πράξεις της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία.

Παρομοίως, οι δασμοί στον χάλυβα θα αυξηθούν ξανά στο 50%, στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την μείωση του Μαΐου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν επίσης άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, με σεβασμό στην εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία.

Αυτό το διάταγμα θα δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επιβάλλουν επιπλέον δυναμικές κυρώσεις σε όλους όσοι μπορεί να έχουν εμπλακεί σε σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρεμπόδιση της κατάπαυσης του πυρός, παρεμπόδιση εκτοπισμένων ανθρώπων από το να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, εξαναγκασμό επαναπατρισμού προσφύγων, ή σε απειλή της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στην Συρία.

Το διάταγμα θα εξουσιοδοτεί ένα μεγάλο εύρος συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων, το μπλοκάρισμα της περιουσίας, και τον αποκλεισμό της εισόδου στις ΗΠΑ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ