Σε «κόκκινο» συναγερμό ο ΟΗΕ: Κίνδυνος οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να «αναγεννηθούν»


Την ανησυχία του για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη (16/10), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να ζητήσει τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου τονίζουν στο σύντομο κείμενο τους «τη μεγάλη ανησυχία» τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα μέλη της του Συμβουλίου του ΟΗΕ είναι και η Ρωσία, βασικός παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».

«Όλοι συμφωνούμε» όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ανασυγκρότησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτικός πρεσβευτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το κείμενο που πρότεινε η Γαλλία και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος μιας συνεδρίασης τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι δεν περιέχει ούτε καταδίκη της τουρκικής επίθεσης, ούτε ζητεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά μια πρώτη συνεδρίαση για τη Συρία, ανταγωνιστικά κείμενα που προτείνονταν από τους Ευρωπαίους, μέλη του Συμβουλίου (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία) από τη μια πλευρά, και από τις ΗΠΑ από την άλλη, και ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επίθεσης, είχαν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα.

‘Έκτοτε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βελτίωσαν τον συντονισμό τους, δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον εκτοπισμό 160.000 και πλέον αμάχων και την αποχώρηση, προληπτικά, διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σ’ έναν δοκιμαζόμενο λαό από έναν πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και μετρά περισσότερους από 370.000 νεκρούς.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ