Brexit: Ο φόβος του «no deal» επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής

Απομένουν ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, την καταληκτική ημερομηνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζονται σε συνθήκες αβεβαιότητας, με το θέμα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στην τακτική Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι θα γίνει με το Brexit, δηλαδή εάν θα υπάρξει συντεταγμένη και συμφωνημένη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα «σκληρό» Brexit.

Όπως υπογραμμίζουν διεθνείς αναλυτές, ακόμα και στην περίπτωση της επίτευξης συμφωνίας σ’ ένα νομικό κείμενο μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το σενάριο νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Στην κόψη του ξυραφιού

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καλείται να βρει τις ισορροπίες του και να λύση τη δύσκολη «εξίσωση» του Κοινοβουλίου, αναφορικά με την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

«Αγκάθι» παραμένουν οι πολύπλοκες ειδικές συμφωνίες για τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι και το βασικό σημείο τριβής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τζόνσον γνωρίζει πως δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και γι’ αυτό επιχειρεί μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στους Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), οι δέκα βουλευτές του οποίου επιμένουν στη διατήρηση μιας ισχυρής ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο εκνευρισμός είναι διάχυτος και στις δύο πλευρές: Ο κ. Τζόνσον επιθυμεί μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με κάθε κόστος, ενώ την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες δηλώνουν «εξαιρετικά κουρασμένες» εξαιτίας του εξαιρετικά αργού βηματισμού που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επεκτείνει δύο φορές την ισχύ των διατάξεων του άρθρου 50 που αφορά στις διαπραγματεύσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και, όπως εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών, δεν αποκλείεται πλέον αυτό να συμβεί και για τρίτη φορά, ώστε να επιλυθούν σημαντικά νομοτεχνικά ζητήματα.

Γιατί επικρατεί προβληματισμός στην Ευρώπη των 27

Υπό το πρίσμα αυτό, δύο είναι οι κύριες ανησυχίες που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών:

  • Το χάος που θα δημιουργούσε ένα «σκληρό» Brexit
  • Ο χρόνος και η ενέργεια που θα δαπανήσει η ΕΕ για να ολοκληρωθεί το Brexit

To βράδυ της Τετάρτης, τα ιρλανδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, μετέδιδαν ότι όλα τα κρίσιμα ζητήματα που οδηγούν σε συμφωνία για το Brexit έχουν επιλυθεί, εκτός από το θέμα του ΦΠΑ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του την Τετάρτη εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συμφωνία για το Brexit βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της».

Τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής

Η Τουρκία αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς θα απασχολήσει τους ηγέτες σε τρία επίπεδα: αναφορικά με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία αλλά και το προσφυγικό. Στα πρώτα δύο σημεία, οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε., αφενός για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις εξορύξεις και αφετέρου για την καταδίκη της τουρκικής επίθεσης.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, είναι ανοιχτό το ενδεχομένο να τεθεί το ζήτημα της αύξησης των ροών προς τα νησιά αλλά και αυτό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, μετά τη μη απόφαση σε επίπεδο υπουργών για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα με σκοπό να βρουν τις κατάλληλες διατυπώσεις για τα τελικά συμπεράσματα, προκειμένου να μην καμφθεί το ηθικό των δύο χωρών.

Oι ηγέτες αναμένεται να διεξάγουν δύσκολες συνομιλίες και αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου, δηλαδή μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν καθαρά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αυτών που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ