Η οργάνωση «Άρτος και Αγάπη» και ο Δήμος Αμαρουσίου διοργάνωσαν γεύμα κοινωνικοποίησης


Στην πρωτοβουλία, που εγκαινιάζει το ευρύτερο πρόγραμμα της «Άρτος και Αγάπη» για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στους δήμους της Αττικής, οι ωφελούμενοι απόλαυσαν με συμπολίτες τους το ειδικό μενού που επιμελήθηκε ο σεφ Άρης Βεζενές. 

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, επέλεξε η ΑΜΚΕ «Άρτος και Αγάπη» για να διοργανώσει για πρώτη φορά τη νέα της δράση, «Γεύμα Άρτου και Αγάπης», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ).

Στο ιδιαίτερο αυτό γεύμα κοινωνικοποίησης και αποστιγματισμού, οι επίτιμοι καλεσμένοι, πάνω από 40 πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, είχαν την ευκαιρία να γευματίσουν και να κοινωνικοποιηθούν με άλλους συμπολίτες τους, απολαμβάνοντας το μενού που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ειδικά για την περίσταση ο γνωστός σεφ, Άρης Βεζενές.

Τις ωφελούμενες οικογένειες καλωσόρισαν εκπρόσωπος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη και η περαιτέρω ανάδειξη των κοινωνικών υπηρεσιών του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης αποτελεί έναν βασικό στόχο. Παίρνοντας το λόγο ο Ιδρυτής της «Άρτος και Αγάπη», Αργύρης Ζαννιάς, σημείωσε ότι επιλέχθηκε συμβολικά η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής για την έναρξη μίας νέας δράσης, που συμπληρώνει το πρόγραμμα της οργάνωσης, με στόχο την ουσιαστική ενδυνάμωση και ενίσχυση των ωφελούμενων.

Στην επιτυχημένη πρώτη διεξαγωγή της δράσης «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των χορηγών. Ο Άρης Βεζενές, σεφ-ιδιοκτήτης των εστιατορίων «Vezene» και «Birdman», που επιμελήθηκε το μενού, δήλωσε: «Το κοινωνικό έργο είναι βασικό στοιχείο της κουλτούρας μας και απαραίτητη προϋπόθεση στην καθημερινότητά μας: τόσο εγώ προσωπικά, όσο και κάθε μέλος της ομάδας μου, δεσμευόμαστε να επενδύουμε την ενέργειά μας και να συμμετέχουμε σταθερά σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς».

Από την πλευρά τους, οι Φανίκος και Δημήτρης Γκιρλέμης, ιδιοκτήτες του Οινοποιείου Οικογένειας Γκιρλέμη, δήλωσαν: «Ευχαριστούμε πολύ την οργάνωση Άρτος και Αγάπη και το Δήμο Αμαρουσίου για την πρόσκληση, και την τιμή να προσφέρουμε τα προϊόντα του οινοποιείου μας για να συνοδεύσουν αυτό το ιδιαίτερο γεύμα». Επίσης, τη δράση «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» υποστήριξαν χορηγικά η εταιρεία υπηρεσιών catering, Different & Different, και η εταιρεία υπηρεσιών ενοικίασης εξοπλισμού εκδηλώσεων, Creation.

Η δράση «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» στοχεύει στον αποστιγματισμό και στην κοινωνικοποίηση οικογενειών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ευρύτερης κοινωνικής συνοχής.

Πρόκειται για ένα γεύμα που διοργανώνεται κάθε μήνα σε συνεργαζόμενους δήμους της Αττικής σε συνεργασία με καταξιωμένους σεφ, ζαχαροπλάστες και επαγγελματίες εστίασης, κατά το οποίο οι οικογένειες των ωφελούμενων έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μία ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία μέσα σε συνθήκες που ευνοούν την κοινωνικοποίηση μεταξύ οικογενειών της ιδίας περιοχής. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος της οργάνωσης «Άρτος και Αγάπη» για τη δημιουργία ενός πλαισίου ενδυνάμωσης και ενίσχυσης οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντάσσοντάς ενεργά τους ωφελούμενους σε δομημένες, αλληλοσυμπληρωματικές δράσεις, ώστε σταδιακά να αποδυναμωθεί η παθητική στάσης ζωής.

Σχετικά με την οργάνωση «Άρτος και Αγάπη»

Η Ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Άρτος και Αγάπη» ιδρύθηκε το 2016. Όραμα της είναι να δημιουργήσει το πρώτο πλαίσιο ολοκληρωμένης κοινωνικής προστασίας και ενδυνάμωσης στην Ελλάδα για οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντάσσοντάς ενεργά τους ωφελούμενους σε δομημένες, αλληλοσυμπληρωματικές δράσεις, ώστε σταδιακά να αποδυναμωθεί η παθητική λήψη αγαθών.

Μέχρι σήμερα, η «Άρτος και Αγάπη» έχει υποστηρίξει με τις δράσεις «Μοιραζόμαστε Άρτο», «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» και «Μοιραζόμαστε αγάπη», 40 οικογένειες που ζουν στους δήμους Αμαρουσίου και Δάφνης – Υμηττού. Έως το 2022, η οργάνωση στοχεύει στην καθιέρωση και την αύξηση της συχνότητάς των δράσεών της σε 15 δήμους στην Ελλάδα, ώστε να επιτύχει ουσιαστική ενδυνάμωση και ολιστική κάλυψη των αναγκών 300 οικογενειών. Η οργάνωση έχει βραβευτεί με χάλκινο βραβείο στο 2 ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού (2017), με τιμητικό βραβείο για την κοινωνική προσφορά στα Estia Awards 2017 και με χάλκινο βραβείο στο 3 ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού (2018). www.artoskaiagapi.gr

Σχετικά με τις δράσεις της οργάνωσης «Άρτος και Αγάπη» Το πρόγραμμα της οργάνωσης «Άρτος & Αγάπη» είναι το μοναδικό που βασίζεται σε ολιστική προσέγγιση για να βοηθήσει οικογένειές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μια σειρά από αλληλοσυμπληρωματικές δράσεις, που υλοποιούνται σε συνεργαζόμενους δήμους στο νομό Αττικής, αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ενδυνάμωσης και ενίσχυσης.

Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις δράσεις αρχικά, οι οποίες έχουν ως βασική ομάδα-στόχο γονείς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχουν παιδιά έως 21 ετών, ενώ η επιλογή τους βασίζεται σε κριτήρια που ορίζονται από την κοινωνική υπηρεσία του εκάστοτε δήμου. Οι οικογένειες αυτές δεσμεύονται από την αρχή να συμμετάσχουν κυκλικά και στις τρεις δράσεις του προγράμματος.

  • Για τη δράση «Μοιραζόμαστε Άρτο», χρησιμοποιείται σαν όχημα η κάλυψη μιας σημαντικής ανάγκης για τον άνθρωπο, η ισορροπημένη διατροφή, για να επιτευχθεί τελικά η αντιμετώπιση της εξάρτησης από την παθητική λήψη τροφίμων. Σε κάθε συνεργαζόμενο δήμο, μοιράζονται ολοκληρωμένα μηνιαία διατροφικά πακέτα, τα οποία για να φτάσουν στις οικογένειες της κοινότητας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναλάβουν οι ενήλικες ωφελούμενοι ενεργό ρόλο στην ισόποση μεριδοποίηση και τη διανομή τους.
  • Η δράση «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» συμπληρώνει την πρώτη δράση, «Μοίρασε Άρτο», έχοντας ως βασικά οφέλη την κοινωνικοποίηση και τον αποστιγματισμό. Πρόκειται για ένα μηναίο γεύμα που πραγματοποιείται σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με καταξιωμένους σεφ, ζαχαροπλάστες και επαγγελματίες εστίασης. Σε αυτό, δημιουργείται μία ζεστή ατμόσφαιρα για τις οικογένειες των ωφελούμενων, που έχουν τη δυνατότητα να γευτούν ένα μενού που δεν έχουν τη δυνατότητα να
    απολαύσουν υπό κανονικές συνθήκες λόγω κόστους, ενώ παράλληλα, καλλιεργούνται συνθήκες που ευνοούν την κοινωνικοποίηση μεταξύ οικογενειών της ιδίας περιοχής.
  • Η τρίτη δράση που συμπληρώνει τις δύο παραπάνω λέγεται «Μοιραζόμαστε Αγάπη». Έχοντας δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τις οικογένειες στον εκάστοτε δήμο και καλύπτοντας βασικές ανάγκες, όπως είναι η διατροφή, η κοινωνικοποίηση και η τόνωση αυτοπεποίθησης, ο οργανισμός προχωράει ακόμη ένα βήμα και δημιουργεί για τους ωφελούμενους μια εκπαιδευτική δράση με στόχο την παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής και κατάρτισης μέσα από οργανωμένες δομές.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ