Παγκόσμια Τράπεζα: Κατρακυλά κι άλλο η Ελλάδα στον δείκτη Doing Business


Συνεχίζεται αδιάκοπα η καθοδική πορεία της Ελλάδας στον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς στην έκθεση “Doing Business 2019” του διεθνούς οργανισμού καταγράφεται νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά – τέταρτη κατά σειρά – υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην θέση 72 ανάμεσα σε 190 χώρες, από την 67η που βρισκόταν πέρυσι και την 61η που βρισκόταν το 2016.

Η ζοφερή πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα κατάταξης, είναι ότι η Ελλάδα έχει χειρότερο ευνοϊκό περιβάλλον από χώρες όπως η Ουκρανία (71), το Βιετνάμ (69), το Περού (68), η Αλβανία (63), η Κένυα (61), η Ρουάντα (29) και τα Σκόπια (10), ενώ η ευκολία του επιχειρείν στην Ελλάδα ίσα που ξεπερνά αυτήν της Μογγολίας, του Ουζμπεκιστάν και του Ομάν.

Στην κορυφή της λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζας ως η χώρα με το καλύτερο περιβάλλον για doing business φιγουράρει η Νέα Ζηλανδία, ακολουθεί η Σιγκαπούρη και η Δανία, ενώ η λιγότερο φιλική ως προς την επιχειρηματικότητα χώρα είναι η Σομαλία, η Ερυθραία και Βενεζουέλα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση “Doing Business 2019” αποτελεί την 16η περιοδική ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου καταγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην κάθε χώρα τους προηγούμενους μήνες με στόχο την βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και αυτές που την περιορίζουν. Ο δείκτης Doing Business συνιστά έναν ποιοτικό δείκτη όπου συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας ανάμεσα σε 190 χώρας, από το Αφγανιστάν μέχρι και την Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μόνος τομέας στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει βελτίωση είναι η διαδικασία των οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε απλούστερη καθώς πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο και πιο οικονομική.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ