Γκορμπατσόφ: Η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια του Ψυχρού Πολέμου.

Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια χωρίς να σκέφτεται πως θα το εκλάβει η Ρωσία δηλώνει ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Welt am Sonntag”, με αφορμή την 30ή επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το “Ίδρυμα Γκορμπατσόφ”.

Στην ίδια συνέντευξη ο βραβευμένος με Νόμπελ τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης μιλάει για τα νεανικά του χρόνια, για τον “ψυχρό πόλεμο”, εκφράζει τις ανησυχίες του για τον νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ρωσο – γερμανικές Ο +σχέσεις. Γκορμπατσόφ: Οι αυθαιρεσίες των Αμερικανών και η “ουρά” τους η Ευρώπη

“Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν δική μας κοινή νίκη, αλλά οι δυτικοί πολιτικοί και πρωτίστως οι Αμερικανοί αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Και το διακήρυτταν αυτό παντού”, λέει ο Γκορμπατσόφ και προσθέτει:

“Μάλιστα δεν σκέφτηκαν, πως αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία, από τους Ρώσους, που τόσα έκαναν για να τερματισθεί ο ψυχρός πόλεμος και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Ούτε επίσης σκέφθηκαν πώς αυτό θα επηρεάσει την πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης”.

Σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, η Δύση άρχισε να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, “να κάνει χρήση ισχύος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να επιβάλλει τους όρους της…”.

“Στην Ευρώπη αντί να οικοδομήσουν μια νέα αρχιτεκτονική κοινής ασφάλειας, ακολούθησαν τον δρόμο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ανακηρύσσοντας τη συμμαχία ως εγγυητή της ασφάλειας στην ήπειρό μας και εκτός των ορίων της”, λέει ο Γκορμπατσόφ, εκτιμώντας ότι “οι δυτικοί πολιτικοί δεν άντεξαν τις δοκιμασίες της νέας εποχής. Και σ’ αυτό βρίσκεται η πρωταρχική αιτία των σημερινών προβλημάτων”.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ