Κοινωνικό μέρισμα και για τους απόστρατους: Ποιοι θα πάρουν το χριστουγεννιάτικο «δώρο»

Κοινωνικό μέρισμα: Την παροχή έξτρα μερίσματος τα Χριστούγεννα στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών κλάδων – μέσω των μετοχικών τους ταμείων – εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Άμυνας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει αποστείλει έγγραφο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού με το οποίο ζητάει από το διοικητικό του συμβούλιο να εξετάσει αν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον μέρισμα, εντός του Δεκεμβρίου στους περίπου 60.000 δικαιούχους απόστρατους του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση του υπουργείου για τη διανομή μίας πρόσθετης παροχής αφορά και τους υπόλοιπους στρατιωτικούς συνταξιούχους.

Το ίδιο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ αναμένεται να φτάσει και στα Μετοχικά Ταμεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η έξτρα ενίσχυση, στην περίπτωση που τελικώς αποφασιστεί να δοθεί, θα αφορά περίπου 120.000 στρατιωτικούς συνταξιούχους.

Η οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου θα κρίνει όχι μόνο το εάν καταβληθεί η έξτρα παροχή αλλά και το ύψος της.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα. Και αυτό γιατί στα τέλη κάθε Νοεμβρίου καταβάλλεται το μέρισμα του Δεκεμβρίου στους μερισματούχους.

Τον τελευταίο λόγο για την καταβολή του «δώρου» τον έχουν τα διοικητικά συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πώς υπολογίζεται το μέρισμα

Το μέρισμα που χορηγείται στους απόστρατους του Στρατού Ξηράς, φθάνει έως και τα 203,77 ευρώ το μήνα. Ανάλογη παροχή δίνουν το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και εκείνο της Αεροπορίας.

Το μέρισμα δίνεται σε κάθε μέτοχο του Ταμείου μετά την αποστρατεία του και εφόσον δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο. Είναι ανάλογο του βαθμού, των ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του ποσοστού χρονοεπιδόματος του εν αποστρατεία μετόχου που αναγράφονται στην πράξη συντάξεως.

Το μέρισμα χορηγείται από την ημερομηνία που αρχίζει η καταβολή της κύριας σύνταξης.

Για τον υπολογισμό του μερίσματος ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας νοείται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που προκύπτει από τη συνταξιοδοτική πράξη.

Ολόκληρο το μέρισμα δικαιούνται οι απόστρατοι που έχουν συμπληρωμένη 25ετή συντάξιμη υπηρεσία. Αν δεν έχουν, το μέρισμα απονέμεται μειωμένο και ισούται προς τόσα 25α του πλήρους όσα και τα συντάξιμα έτη αυτών.

Για τους απόστρατους με περισσότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας, το μέρισμα προσαυξάνεται κατά 1/50 για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας. Η προσαύξηση φτάνει έως και τα 15/50, δηλαδή έως και 40 χρόνια υπηρεσίας.

Υπηρεσία που ξεπερνά τους έξι μήνες, αναγνωρίζεται ως ολόκληρο έτος μετά την καταβολή των κρατήσεων που αναλογούν για το διάστημα μέχρι να συμπληρωθεί το ένα έτος.

Το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηναία βάση την προτελευταία ή τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ