Συρία: Τελειώνει η εκεχειρία στη σκιά των απειλών Πομπέο για επίθεση στην Τουρκία


Ο Ερντογάν ταξιδεύει σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ στις 22:00 το βράδυ λήγει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία. «Άρνηση» από την Άγκυρα για τις… απειλές Πομπέο πως ο Τραμπ δεν θα διστάσει να διατάξει επίθεση στην Τουρκία.

Από τη μια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει απειλήσει πως αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στη βόρεια Συρία, η τουρκική επιχείρηση θα συνεχιστεί ποιο δυναμικά. Από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ που… βάζει τον Μάικ Πομπέο να προειδοποιήσει την Άγκυρα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να επιτεθεί, κι ας είναι οι δυο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Κάπου ανάμεσα η Συρία, οι Κούρδοι που εγκαταλείπονται απ’ όλους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν που μάλλον… τρίβει τα χέρια του. Πομπέο: “Έτοιμος ο Τραμπ να επιτεθεί στην Τουρκία αν χρειαστεί”!

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από πέντε μέρες ανάμεσα στον Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς λήγει απόψε στις 22:00. Και όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την επόμενη κίνηση του «σουλτάνου» στη σκακιέρα που λέγεται «βόρεια Συρία».

Το τι θα κάνει θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τα όσα θα πει και όσα ενδεχομένως του υποσχεθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο ο Ερντογάν συναντάται σήμερα στο Σότσι. Ο Πούτιν, σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος κερδισμένος μιας κατάστασης στην οποία (επισήμως) δεν συμμετείχε.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξελιχθεί σε παίκτη κλειδί της κατάστασης στη βόρεια Συρία. Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα φαίνεται και από τη στάση του Ερντογάν: μόλις του τηλεφώνησε ο Πούτιν και τον κάλεσε στη Ρωσία, η συνάντηση κλείστηκε αμέσως. Αντίθετα από εκείνη με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν γίνεται στη σκιά των νέων απειλών από πλευράς ΗΠΑ και εν αναμονή της λήξης των 120 ωρών της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Οι απειλές που εκστόμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα, προκάλεσαν αίσθηση αλλά αν σκεφτεί κανείς τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ μάλλον είναι ακόμη ένα μέσο πίεσης προς τον Ερντογάν. Ένα μήνυμα να μην κάνει πράξει τις δικές του απειλές ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο Μάικ Πομπέο στο CNBC, είναι διατεθειμένος να διατάξει στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας εάν απαιτείται. Βέβαια, είπε πάλι ο Πομπέο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να λύνει τις διενέξεις ειρηνικά. Αλλά ο Τραμπ είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πομπέο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών.

Η ίδια η Άγκυρα τώρα αντιμετώπισε μάλλον μουδιασμένα τα όσα είπε ο Πομπέο για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιτεθούν στην Τουρκία αν κρίνουν πως ο Ερντογάν ξεπερνά τα όρια. Περισσότερο η αντίδραση μοιάζει με… άρνηση.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, αν και αρχικά τα όσα είπε ο Πομπέο μεταδόθηκαν από μεγάλα μέσα, στη συνέχεια, τα ρεπορτάζ ανέφεραν πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν… αναφερόταν στην Τουρκία.

Επίσημη αντίδραση από την τουρκική προεδρία δεν υπάρχει. Ίσως γιατί θέλουν να πιστεύουν πως ο Πομπέο δεν απείλησε με επίθεση την Τουρκία…

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ