Ερβίν Χαλάφ: Η “αγία” των Κούρδων της Συρίας έγινε το σύμβολο της προδοσίας τους από τις ΗΠΑ


Για τους κούρδους της Συρίας η δολοφονία της 34χρονου πολιτικού Ερβίν Χαλάφ αποτελεί το σύμβολο της προδοσίας τους από τις ΗΠΑ.

Η κούρδισσα πολιτικός Εβρίν Χαλάφ προσπάθησε να οικοδομήσει ένα πολιτικό κόμμα με την ελπίδα πως θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος στη Συρία και μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχου της έλεγαν πως θα έχει λόγο σε αυτά που θα συνέβαιναν μόλις τελείωνε ο πόλεμος.

Για τους συνάδελφούς της στο κόμμα αλλά και για τις κουρδικές κοινότητες στη βορειοανατολική Συρία, ο φόνος της Ερβίν Χαλάφ έγινε σύμβολο της προδοσίας τους εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με συνάδελφό της βουλευτή στις 3 Οκτωβρίου αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον με την Ερβίν Χαλάφ την είχαν διαβεβαιώσει πως θα προστάτευαν την Βόρεια Συρία από τους Τούρκους και την επίθεση που ετοίμαζαν στις κουρδικές δυνάμεις.  Μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν την περιοχή, αφήνοντάς την ευάλωτη σε μια επίθεση από την Τουρκία.Δολοφονήθηκε στις 12 Οκτωβρίου από φιλοτουρκικούς αντάρτες

Η Ερβίν Χαλάφ δολοφονήθηκε σε ηλικία 34 χρονών στις 12 Οκτωβρίου μαζί με ένα οδηγό και συνεργάτη, από αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό της Τουρκίας, σύμφωνα με τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και αξιωματούχους στο κόμμα της.

«Αν η Αμερική δεν είχε αποφασίσει να αποσυρθεί, οι φατρίες αυτές … δεν θα τολμούσαν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις σ’ αυτή την περιοχή», λέει ο Μόαζ Αμπντούλ Καρίμ, ένας ηγέτης του κόμματος Μελλοντική Συρία.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει πως εξετάζει τις «εξαιρετικά ανησυχητικές», όπως τις χαρακτήρισε, πληροφορίες ότι η Χαλάφ έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν στα χέρια δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Στην έκθεση νεκροψίας, που κυκλοφόρησε από τις SDF, αναφέρεται πως το σώμα της Χαλάφ ήταν διάτρητο από σφαίρες.

 Είχε πλούσια πολιτική δράση

Η Χαλάφ, η οποία είχε σπουδάσει πολιτική μηχανικός, είχε έντονη πολιτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, που βρίσκεται τώρα στον όγδοο χρόνο του. Αφού εγκατέλειψε τη δουλειά της ως κρατική υπάλληλος, βοήθησε να ιδρυθεί η κουρδική διοίκηση στην περιοχή, η επιρροή της οποίας επεκτάθηκε στο ένα τρίτο της Συρίας, περιλαμβανομένων περιοχών όπου ζουν κυρίως Άραβες.

Το 2018 εξελέγη γενική γραμματέας του κόμματος Μελλοντική Συρία, το οποίο ιδρύθηκε στη Ράκα, μια πόλη με κυρίως αραβικό πληθυσμό, όπου το 2017 οι SDF νίκησαν με αμερικανική υποστήριξη το Ισλαμικό Κράτος.  Η Χαλάφ πίστευε ανέκαθεν πως η λύση στη Συρία πρέπει να έρθει μέσω του διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, της συριακής κυβέρνησης και της Τουρκίας περιλαμβανομένων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος της.

«Η Εβρίν δεν κοιμόταν πάνω από 4-5 ώρες την ημέρα. Έλεγε πάντα πως αξίζει να δώσουμε πολλά στη Συρία και πως πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα πραγματικό, ασφαλές μέλλον για τον λαό, ο οποίος υπέφερε τόσα χρόνια πολέμου», τόνισε ο Καφτάν.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ