Ανακαίνιση ακινήτων: Από το φόρο θα αφαιρείται το 40% των εξόδων


Τελικά μετά τις ήξεις αφίξεις της κυβέρνησης και των υπουργών για το θέμα των κινήτρων για ανακαίνιση ακινήτων, ελήφθη η τελική απόφαση. Θα παρέχεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κανείς για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του.

Το 40% της δαπάνης που αφορά το κομμάτι των εργασιών (εξαιρείται η δαπάνη των υλικών) θα αφαιρείται από το φόρο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος καταβάλλει με πλαστικό χρήμα και την έκδοση των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων (απόδειξη ή τιμολόγιο), σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής τις αμοιβές τους, χωρίς το κόστος των υλικών, θα κερδίζει έκπτωση από το φόρο του.

Click4more: Ανάσα στην αγορά ακινήτων από το πάγωμα στο ΦΠΑ – Πόσο θα μειωθούν οι τιμές

Για παράδειγμα εάν κάποιος πληρώσει 2.000€ για εργασίες σε υδραυλικό, ηλεκτρολόγο ή άλλο επαγγελματία, τότε θα αφαιρείται από τον φόρο που του αναλογεί το ποσό των 800 ευρώ, αρκεί βέβαια να τον έχει πληρώσει είτε μέσω τραπέζης ή με πλαστικό χρήμα.

Στον ιδιοκτήτη έχει βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος 2.000 ευρώ. Από τα 1.500 ευρώ της δαπάνης, ποσοστό 40% ή 600 ευρώ θα αφαιρείται από τον φόρο περιορίζοντας έτσι την υποχρέωση του φορολογουμένου προς την εφορία από τα 2.000 στα 1.400 ευρώ. Αν δεν προκύπτει φόρος για πληρωμή το ποσό θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές.

Το μέτρο αυτό κατά τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου αναμένεται πως θα συμβάλλει καταλυτικά στην αποκάλυψη μαύρων συναλλαγών στις οικοδομικές δραστηριότητες, αποκαλύπτοντας φορολογητέα ύλη και αυξάνοντας τα έσοδα του δημοσίου παρά τις επιστροφές φόρου.

Οι διατάξεις του υπό κατάρτιση φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και οι εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης αναφορικά με τη ΔΕΗ, τις κρατικές εγγυήσεις, την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και το πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ