Αλ Μπαγκντάντι: Οι τελευταίες στιγμές του αρχηγού του ISIS (vid)


Τις τελευταίες στιγμές του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, λίγο πριν πυροδοτήσει το γιλέκο με τα εκρηκτικά, περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού επιβεβαίωσε τον θάνατο του αρχηγού του ISIS.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά πως ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πέθανε “σαν σκυλί” και “σαν δείλος”. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής (27.10.2019), παρακολούθησε όλη την αμερικανική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, στη Συρία και είδε τον αρχηγό του ISIS, τρομαγμένο.
«Ήταν ύψιστος στόχος των ΗΠΑ το να τον πιάσουμε και να τον σκοτώσουμε. Ο φονιάς, που προσπαθούσε τόσο σκληρά να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τις τελευταίες στιγμές του στον απόλυτο φόβο, πανικό και τρόμο, τρομοκρατημένος από τις αμερικανικές δυνάμεις που έρχονταν εναντίον του», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
«Τον βρήκαν σε ένα τούνελ, όπου έκλαιγε και φώναζε. Έφτασε στο τέλος του τούνελ ενώ τα σκυλιά μας τον κυνηγούσαν. Πυροδότησε το γιλέκο του και σκοτώθηκε ο ίδιος και τα τρία παιδιά του. Το πτώμα του διαμελίσθηκε από τις εκρήξεις. Το τούνελ κατέρρευσε πάνω του», τόνισε ο Τραμπ.

Στις πρώτες εικόνες που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ από την αμερικανική επιδρομή στη Συρία με στόχο τον αλ Μπαγκντάντι, φαίνονται ένας κρατήρας στο έδαφος, πιθανόν αποτέλεσμα της επιχείρησης, και ματωμένα και σκισμένα ρούχα.

Επίσης μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από μία έκρηξη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί κομάντος έπεσαν από ελικόπτερα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τζιχαντιστών.

“Η επιχείρηση είχε στόχο υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚ”, εξήγησε το Παρατηρητήριο, κάνοντας λόγο για επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κοντά στο χωριό Μπαρίσα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Λίγο νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση είχε επισημάνει ότι οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, μια περιοχή όπου βρίσκονταν “ομάδες που υποστήριζαν το ΙΚ”.
“Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που υποστήριζαν το ΙΚ”, επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, την επιχείρηση διεξήγαγαν “πιθανόν” ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής αυτής που διήρκησε δύο ώρες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί.

Το σπίτι που πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικόπτερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος, εξήγησε η ίδια πηγή.

“Ήταν σαν να βλέπουμε ταινία”

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε σε επίσημες δηλώσεις του πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε. Ο Τραμπ πρόσθεσε πως ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε αφού έτρεξε μέσα σ’ ένα αδιέξοδο τούνελ. Επιπλέον, ανέφερε ότι “μεγάλος αριθμός” μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική επιδρομή στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως η Ρωσία άνοιξε τον εναέριο χώρο της για την αμερικανική επιδρομή και οι Κούρδοι σύμμαχοι έδωσαν μερικές πληροφορίες που βοήθησαν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και άλλους, παρακολούθησε την επιχείρηση να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο χάρη στις κάμερες που έφεραν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων.

«Ήταν σαν να βλέπουμε μια ταινία», είπε. Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη πως η επιδρομή δεν αλλάζει την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Το πρακτορείο Reuters σχολιάζει πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τραμπ σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει έρευνα την οποία προωθούν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του. Το πρακτορείο σημειώνει πως ο φόνος του Μπαγκντάντι, που μπορεί τελικά να είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τραμπ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, θα βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να φανεί ισχυρός καθώς δίνει μάχη κατά της έρευνας σε βάρος του που άρχισαν οι Δημοκρατικοί τον περασμένο μήνα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ