Θέλει το Πόρτο Καρράς ο Ιβάν Σαββίδης


Διατεθειμένος να ισχυροποιήσει τη θέση του στον τουριστικό τομέα της Βόρειας Ελλάδας είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, καθώς μετά την επένδυση στο Παλιούρι Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, που προβλέπει την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων και αφού έχει ολοκληρώσει επενδύσεις 12,4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του Μακεδονία Παλλάς, τώρα, δρομολογεί την απόκτηση του Πόρτο Καρράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιβάν Σαββίδης, βρίσκεται ακόμα αυτές τις ημέρες σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες του Πόρτο Καρράς, την οικογένεια Στέγγου, προκειμένου να συμφωνήσουν για το τίμημα και όπως πληροφορείται το newsit.gr, οι διαπραγματεύσεις τους βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της ομάδας του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, συνεχίζει να επενδύσει και στους υπόλοιπους κλάδους που έχει εισέλθει, συμμετέχοντας στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο μεταλλικό νερό Σουρωτή και μέχρι πρότινος και στη ΣΕΚΑΠ, η οποία πουλήθηκε σε εταιρεία ιαπωνικών συμφερόντων.Το ιστορικό ξενοδοχείο

Η ιστορία του Πόρτο Καρράς, ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα περίπου, καθώς ήταν το 1963, όταν ο Γιάννης Καρράς, πλέοντας προς τη χερσόνησο του Άθω, βρήκε καταφύγιο σε έναν κοντινό προστατευμένο κολπίσκο, που ανήκε στη Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Εκεί οραματίστηκε τη δημιουργία ενός πολυτελούς resort, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει την κατασκευή του το 1970.

Χρόνια αργότερα, το όνειρο του Καρρά διέκοψε η πτώχευση της «Τουριστικής Γεωργικής – Εξαγωγικής», της εταιρείας που είχε ιδρύσει για να διαχειριστεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα, με αποτέλεσμα το πολυτελές συγκρότημα, να μεταβιβαστεί στην Εθνική Τράπεζα.Η οικογένεια Στέγγου

Το 1999, ο μεγαλοκατασκευαστής και ιδρυτής της Τεχνικής Ολυμπιακής Κωνσταντίνος Στέγγος, ανέλαβε να αναβιώσει το όραμα του Γ. Καρρά. Πραγματοποιώντας μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – μαμούθ για την εποχή της, άντλησε από την Κεφαλαιαγορά 300 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά κατέβαλλε τα 100 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, φέρνοντας στην επικαιρότητα την είδηση της χρονιάς, για την απόκτηση του Πόρτο Καρράς.

Το Porto Carras Grand Resort, που βρίσκεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, αποτελείται από τα ξενοδοχεία Μελίτων, Σιθωνία, Βίλα Γαλήνη και Village Inn, το καζίνο και τους ομώνυμους αμπελώνες. Διαθέτει δε, τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, γήπεδα γκολφ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, ιππασίας, συνεδριακό κέντρο και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα spa και θαλασσοθεραπείας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στους χώρους του ξενοδοχείου εκτός από την Σύνοδο Κορυφής, στην οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2003 το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και αποτέλεσε αφορμή για να πολιορκηθεί το ξενοδοχείο από χιλιάδες διαδηλωτές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  κ.λπ.

Στη βίλα Γαλήνη που διαθέτει 17 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, οι λεπτομέρειες τονίζουν την μοναδικότητά της, αφού τα μπάνια είναι σχεδιασμένα από τον Σαλβαδόρ Νταλί, οι ψηφίδες φέρουν την υπογραφή του Yves saint Laurent, ενώ η βίλα συνδέθηκε με στιγμές των Φρανσουά Μιτεράν, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Μελίνας Μερκούρη, Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Οι μόνες κερδοφόρες χρονιές από πλευράς καθαρών λειτουργικών αποτελεσμάτων για το συγκρότημα αποτέλεσαν το 2007 και το 2008.  Μεγάλο στοίχημα της οικογένειας, αποτέλεσε επίσης, η ανέγερση 500 κατοικιών, το οποίο τελικά όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε αλλά αποτέλεσε το φιτίλι για να ξεσπάσει ένα σκάνδαλο που έμεινε γνωστό ως «Σκάνδαλο Πάχτα». Ήταν το 2004 όταν ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας επιχείρησε να περάσει στη Βουλή ρύθμιση με την οποία 17.000 στρέμματα δάσους θα μετατρέπονταν σε πολυτελείς κατοικίες.

Σήμερα, στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε για τις τουριστικές κατοικίες, η διοίκηση διατηρεί σε ισχύ την πρόθεσή της για την ανέγερση 516 κατοικιών, λαμβάνοντας τη σχετική άδεια από την Πολεοδομία Πολυγύρου το Σεπτέμβριο του 2009. Κατά καιρούς η διοίκηση Στέγγου είχε δεχθεί προτάσεις για εξαγορά του συγκροτήματος από Ρώσους επιχειρηματίες, ενώ το τελευταίο διάστημα, διαπραγματεύσεις έγιναν και με την εταιρεία ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, καθώς και με τις εταιρείες Olayan, Goldman Sachs και Marriott.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ