Ποινικός Κώδικας: Στη Βουλή οι τροποποιήσεις – Τι αλλάζει για δωροδοκίες πολιτικών

Ο νέος ποινικός κώδικας, καθώς και ο κώδικας ποινικής δικονομίας κατατέθηκαν στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης (31.10.2019).

Ανάμεσα στις τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι και η επέκταση και στους υφυπουργούς και στους βουλευτές της εφαρμογής των διατάξεων περί δωροληψίας και δωροδοκίας πολιτικών προσώπων.

Όλες οι αλλαγές εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, βάσει του οποίου, αυστηροποιείται το πλαίσιο επιβολής ποινών σχετικά με την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, την παροχή εκπαίδευσης στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών ή όπλων.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις αυξάνεται κατά περίπτωση το ανώτατο χρονικό διάστημα που πρέπει ο καταδικασθείς να έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα σε περίπτωση που συντρέχουν περισσότερες ποινές ή εκτίει ποινές ισόβιας κάθειρξης πριν απολυθεί.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο η δυνατότητα αποφυλάκισης για τους ισοβίτες επεκτείνεται στα 22 χρόνια από 17 που ισχύει σήμερα.

Μετατρέπεται σε κακούργημα η κλοπή από δύο ή περισσότερους δράστες, ενώ η ποινή για τις ρίψεις μολότοφ, μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις έως και τα 10 χρόνια.

Ακόμη, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας.

Αναφορικά με το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπεται σε κακούργημα.

Επιπλέον αυτεπάγγελτη θα είναι η εισαγγελική παρέμβαση για εισβολές σε δημοσίους χώρους, όπως είναι οι δράσεις αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

Επιπροσθέτως , περιέχονται διατάξεις που ποινικοποιούν απειλές που εκτοξεύονται μέσω διαδικτύου, με ποινές φυλάκισης που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ