Χιλή: Δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2020 για την αναθεώρηση του Συντάγματος


Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Χιλής, ο Χάιμε Κιντάνα, ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί τον Απρίλιο του 2020 δημοψήφισμα για να εγκριθεί από τους πολίτες η αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών στη χώρα, όπου έχει ξεσπάσει σοβαρή κοινωνική κρίση εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν πολλές ώρες στο κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν «Συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα», που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι πολίτες να δώσουν απάντηση σε δύο ερωτήσεις: η πρώτη θα είναι αν πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ή όχι, ενώ η δεύτερη θα αφορά τη μέθοδο της αναθεώρησης, εξήγησε ο Κιντάνα.

Χθες, σημειώθηκαν άγριες συγκρούσεις στις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν σε πόλεις της Χιλής. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο Σαντιάγο, όπου ακούστηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις μολότοφ και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξαιτίας των δακρυγόνων.
Στη Βαλπαραΐσο μια ομάδα διαδηλωτών οπλισμένων με καδρόνια και πέτρες ενεπλάκη σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas. Αυξήθηκαν οι νεκροί

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη διάρκεια διαδήλωσης στην Καλάμα (βόρεια), ενώ ένα πτώμα βρέθηκε στα συντρίμμια σούπερ μάρκετ που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια λεηλασίας στην Αρίκα (βόρεια), σύμφωνα με την εισαγγελία.
Οι δύο νέοι θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της συνεχιζόμενης, άνευ προηγουμένου, κρίσης μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή σε τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Πάνω από 100 καταστήματα, κυρίως λιανικής αλλά και εμπορικά κέντρα, λεηλατήθηκαν, 30 κτήρια υπέστησαν εμπρησμούς και 20 αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις, γνωστοποίησαν οι Αρχές.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ