Βολιβία: Χειροπέδες σε Μοράλες αν γυρίσει – Απέλαση διπλωματών του Μαδούρο.

Αν ο Έβο Μοράλες επιστρέψει στη Βολιβία, θα πρέπει να «λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης», δηλώνει η μεταβατική πρόεδρος της χώρας, Τζανίν Ανιές.

Ο πρώην πρόεδρος ‘Εβο Μοράλες μπορεί να επιστρέψει στη Βενεζουέλα από την αυτοεξορία του στο Μεξικό, αλλά θα πρέπει να “λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης” για παρατυπίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και για “κατηγορίες διαφθοράς”, δήλωσε η Τζανίν Ανιές, την Παρασκευή (15.11.2019).

Ο Μοράλες “έφυγε από μόνος του” για το Μεξικό και αν πρόκειται να επιστρέψει στη Βολιβία “πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπάρχει ένα εκλογικό αδίκημα και πολλές κατηγορίες για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησής του”, δήλωσε η Ανιές κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνάντησης με τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, τρείς ημέρες αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος.

O Μοράλες ζει εξόριστος στο Μεξικό από την Τρίτη (12.11.2019), αλλά την Τετάρτη (13.11.2019) δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη Βολιβία για να “ειρηνεύσει” τη χώρα του.Βολιβία: Διακόπτει τις σχέσεις με τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο

Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση της Λαπ Παζ ανακοίνωσε την Παρασκευή (15.11.2019) την πρόθεσή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας και να απελάσει όλους τους διπλωμάτες του.

Η Τζανίνε Ανιές, η οποία έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη Βολιβία σε εκλογές στις αρχές του 2020, διαμήνυσε ότι είναι “έτοιμη” να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Και αυτό, διότι νωρίτερα, το Καράκας επέκρινε με σφοδρότητα το “πραξικόπημα” στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία.

Στους δρόμους οι οπαδοί του Έβο Μοράλες

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του την Κυριακή (10.11.2019), οι υποστηρικτές του διαδηλώνουν καθημερινά και ταραχές σημειώνονται με τις δυνάμεις της τάξης, κυρίως στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Δείτε σχετικό video:

Ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της χώρας των Άνδεων διετέλεσε αρχηγός του κράτους επί σχεδόν 14 χρόνια, πριν αποχωρήσει. Διακήρυξε τη νίκη του στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου και ήταν έτοιμος να ασκήσει μια τέταρτη θητεία.

Ωστόσο η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και πολλές διαδηλώσεις, μερικές φορές πολύ βίαιες, πραγματοποιήθηκαν.

Μια ανταρσία στις τάξεις της αστυνομίας κατά του Μοράλες και τέλος η παρέμβαση του στρατού ώθησαν τον 60χρονο πολιτικό να εγκαταλείψει την προεδρία.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ