Καιρός: Βγήκαν «μαχαίρια» από τους μετεωρολόγους για την κακοκαιρία «Βικτώρια»

Επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης υπήρξε η κακοκαιρία «Βικτώρια» μεταξύ μετεωρολόγων και παρουσιαστών καιρού πριν από λίγες ημέρες με τον κόσμο να παρακολουθεί τους διαδικτυακούς «κεραυνούς» να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο μαθηματικός και μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κ. Θοδωρής Κολυδάς, που βρίσκεται στην υπηρεσία από το 1986, σε συνέντευξή του πριν από μια εβδομάδα αλλά και σε διαδικτυακές αναρτήσεις αναφέρθηκε σε «μετεωρολογική βόμβα» εξαιτίας της «Βικτώριας».

Συγκεκριμένα ο κ. Κολυδάς είχε αναφέρει ότι: «Το πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που ήδη έχει δημιουργηθεί από το βράδυ της Κυριακής στη Δυτική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικά και θα ενοποιηθεί με το άλλο χαμηλό που έρχεται από την Λιβύη με βόρεια κίνηση και το κέντρο του χαμηλού προβλέπεται από τα 1002 hPa (mb) να πέσει την Τρίτη στα 981 hPa(mb).

H πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο κέντρο του συστήματος θα φτάσει τα 21 hPa δηλαδή το χαμηλό αυτό θα έχει χαρακτηριστικά μιας «Μετεωρολογικής Βόμβας» η Medicane (Mediterranean Cyclone ) Μεσογειακού Κυκλώνα με πτώση πίεσης πάνω από 17 hPa σε ένα 24ωρο».

Η παραπάνω διατύπωση του κ. Κολυδά ήταν η αιτία ώστε να ξεσπάσει μια διαδικτυακή διαμάχη. Αρχικά ο μαθηματικός και μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος γράφοντας στην ιστοσελίδα του ανέφερε: «Που είδαν μερικοί την μετεωρολογική μπόμπα;

Η εικοσιτετράωρη πτώση της πίεσης τουλάχιστον κατά 17 hPa αναφέρεται στο κέντρο του χαμηλού και όχι σε οποιοδήποτε σημείο της Μεσογείου. Υπάρχουν διαδοχικοί 24ωρης ισχύος χάρτες με πτώση της κεντρικής πίεσης 17 hPa που εγώ δεν βλέπω; Άλλο μετεωρολογική μπόμπα άλλο medicane.

Η διαταραχή της κεντρικής Μεσογείου είναι ένας καλά οργανωμένος εξωτροπικός κυκλώνας και προς το παρόν medicane στην περιοχή του Τυρρηνικού Πελάγους στα απομεινάρια της σύσφιξης της «Βικτώριας». Σε κάθε περίπτωση, το medicane αυτό δεν θα κινηθεί προς την περιοχή μας». Η παραπάνω ανάρτηση έγινε την περασμένη Τρίτη μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Κολυδά.

Τη σκυτάλη της επίθεσης στον κ. Κολυδά πήρε ο γνωστός παρουσιαστής καιρού κ. Σάκης Αρναούτογλου ο οποίος στην σελίδα του στο facebook την περασμένη Τετάρτη ανήρτησε τα εξής: «ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ σήμερα κάποια “μετεωρολογική βόμβα” στη χώρα μας!!! Φίλες και φίλοι καλημέρα!

Πολλά τα ερωτήματά σας σχετικά με την κακοκαιρία των τελευταίων ωρών και τους χαρακτηρισμούς της! Σε γενικές πάντως γραμμές θα σας έλεγα ότι:

Το χαμηλό δυτικά της χώρας μας (δείτε τους χάρτες) και στο οποίο δόθηκε το όνομα “Βικτώρια” δεν ήλθε ούτε πρόκειται να περάσει ποτέ πάνω από την Ελλάδα καθώς το κέντρο του βρίσκονταν το πρωί στην κεντρική Ιταλία και κινούμενο βόρεια προς την κεντρικη Ευρώπη, θα εξασθενήσει (οπως εξηγώ τις τελευταίες ημέρες μέσα από εδώ αλλά και από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 στις 21:45 το βράδυ). Εμείς, και περισσότερο φυσικά τα δυτικά, “νιώσαμε” απλά τα ανατολικά κράσπεδά του, ικανά να δώσουν και έντονα φαινόμενα!

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ σήμερα και αύριο κάποια “μετεωρολογική βόμβα” στη χώρα μας, καθώς δεν υπήρξε ΠΟΤΕ πτώση της βαρομετρικής πίεσης της τάξεως των 17 hpa μέσα σ’ ένα 24ωρο (που είναι και προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα σύστημα ως τέτοιο)

καθώς οπως είπα και παραπάνω το κέντρο του χαμηλού βρίσκεται πολύ μακριά από τη χώρα μας και δεν πρόκειται ποτέ να κινηθεί προς την περιοχή μας αλλά προς τα βόρεια! Καλημέρα σε όλες και σε όλους! Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Κολυδάς δεν άφησε αναπάντητες τις διαδικτυακές επιθέσεις και μέσω του λογαριασμού του στο facebook και στο twitter ανέφερε:

«Μπράβο στους μη μετεωρολόγους που μάθανε, οτι αν σε μια περιοχή η ατμ. πίεση πέφτει πανω απο 17 hPa σε 24 ώρες , τότε λέμε οτι έχει δημιουργηθεί Μετεωρολογική Βόμβα. Τώρα τους μένει να μάθουν αριθμητική 1007-988=19».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ ο κ. Κολυδάς αναφερόμενος στην διαδικτυακή επίθεση που δέχθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του περί «μετεωρολογικής βόμβας» εξήγησε ότι: «Πιστεύω ότι δεν με κατηγόρησε κανείς, είπαν την άποψή τους.

Ο κ. Αρναούτογλου δεν είναι μετεωρολόγος, αλλά υπήρξαν και κάποιοι άλλοι. Ο καθένας το παίζει επιστήμονας και θέλει κάτι να πει. Σε ανάρτησή μου στο twitter τους εξηγώ ότι ήταν 1004 πήγε 988 είναι 16 μιλιμπάρ η πτώση είναι ακριβώς στα όρια μιας μετεωρολογικής βόμβας για το κέντρο της πίεσης αυτό είναι το σωστό».

Από την πλευρά του ο κ. Σάκης Αρναούτογλου μιλώντας στο ΘΕΜΑ σχετικά θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός και ανέφερε ότι: «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Εγώ έγραψα την άποψή μου στη σελίδα μου στο facebook. Αλλά είχε προηγηθεί η άποψη του κ. Ζιακόπουλου, ο οποίος είναι η κορυφή, είναι ο δάσκαλος. Εγώ έγραψα την άποψή μου και δεν κατηγόρησα κανέναν.

Δεν έχω έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν και ούτε απαντώ σε κανέναν. Έγραψα την άποψή μου επαναλαμβάνω και όπως διαπίστωσα αργότερα η άποψή μου συνέπιπτε με εκείνη του κ. Ζιακόπουλου. Είμαι 20 χρόνια στο χώρο, δεν είμαι μετεωρολόγος, έχω κάνει όμως μαθήματα μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο.

Ούτε κάνω τον έξυπνο αλλά έχω την άποψή μου και την γράφω. Με ακολουθούν 250.000 άτομα και τώρα αν κάποιος παίρνει την άποψή μου και την αναδημοσιεύει γι’αυτό δεν μπορώ να κάνω κάτι».

Πηγή: www.newsone.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ