Αναθεώρηση, προσφυγικό και φορολογικό: Η γεμάτη ατζέντα της κυβέρνησης για τις επόμενες μέρες


Με την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκινά η εβδομάδα για την κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στη Βουλή (σ.σ.: οι ομιλίες των αρχηγών είναι προγραμματισμένες για την επόμενη Δευτέρα).

Αλλά, την ίδια στιγμή, «τρέχουν» δύο παράλληλα ζητήματα: το σχέδιο για το προσφυγικό και οι τελευταίες πινελιές στο φορολογικό, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή και με γνώμονα να διορθωθούν αδικίες και αστοχίες και να ενισχυθεί η μεσαία τάξη, στη λογική των παρεμβάσεων που ήδη έχει φέρει από τον Ιούλιο η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ως προς το προσφυγικό, εκκρεμεί η παρουσίαση του συνολικού σχεδίου για τη διαχείριση του ζητήματος, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστερεί για να ρυθμιστούν πρώτα όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως στη χωροθέτηση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Στους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων – με την ενίσχυση του Λιμενικού σε έμψυχο υλικό και υλικοτεχνική υποδομή – οι 20.000 μετεγκαταστάσεις από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα έως το τέλος του έτους, με προτεραιότητα σε άτομα με προσφυγικό προφίλ, οικογένειες και ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά και οι 10.000 επιστροφές στην Τουρκία έως τα τέλη του 2020. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη νέα νομοθεσία για το άσυλο, η οποία μπορεί ν’ αποτελέσει «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πίεση την οποία επιχειρεί ν’ ασκήσει η κυβέρνηση προς την Ευρώπη, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι ν’ αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να επωμιστεί μόνη της το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει σειρά δημοσίων παρεμβάσεων (π.χ. με συνεντεύξεις) και επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, αρχής γενομένης από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Ήδη ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, το κύριο περιεχόμενο της οποίας ήταν το προσφυγικό. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ιταλία και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, ενώ ακολουθούν το Δεκέμβριο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί στην ατζέντα το προσφυγικό από την Ελλάδα.

Η λογική της κυβέρνησης είναι πως όλες οι χώρες της Ευρώπης και κυρίως αυτές που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν έχουν υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, οι προτάσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ για την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου για το άσυλο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένει αβέβαιο εάν θα υιοθετηθούν, ενώ στο τραπέζι παραμένει και το plan B για το οποίο μίλησε στην προηγούμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ