Δίκη Siemens: Σήμερα η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τα «μαύρα ταμεία»

Απόφαση για τα μαύρα ταμεία της Siemens αναμένεται να βγάλει σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις που είχε υπογράψει πριν από 22 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens έχει κρατήσει τρία χρόνια, ενώ έχουν περάσει συνολικά 13 από την έναρξη της ποινικής έρευνας. Σήμερα το δικαστήριο θα αποφανθεί σε πρώτο βαθμό, αν τελικά η συμφωνία αυτή ήταν ή όχι προϊόν διαφθοράς, ώστε να αποδώσει ευθύνες.

Πρόκειται για τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη μεταξύ Siemens και ΟΤΕ με την δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να φθάνει σήμερα στην ολοκλήρωσή της με την ετυμηγορία των δικαστών που επί σχεδόν τρία χρόνια εξέτασαν την κορυφαία από τις υποθέσεις που χρεώνονται στον φάκελο «μαύρα ταμεία της Siemens».

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του οργανισμού με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα. Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της γερμανικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Σημειώνουμε πως στο εδώλιο κάθονται πρώην στελέχη του ΟΤΕ, πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens αλλά και του ελληνικού τμήματος της εταιρίας, επιχειρηματίες και παρένθετα πρόσωπα,τα πρώην τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ καθώς και ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος. Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί για την υπόθεση αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Εκτός απροόπτου σήμερα το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση και την ποινική του αποτίμηση για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων. Ωστόσο οι αλλαγές που επέφερε ο Ποινικός Κώδικας, που ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019 έφερε ανατροπές, καθώς τιμωρεί την δωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος.Τι ζήτησε η εισαγγελέας

Αν και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές τροποποιήσεις επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, εκτιμάται πως στην παρούσα δίκη το δικαστήριο οφείλει να κρίνει όσους από τους κατηγορούμενους κηρύξει ενόχους με τον ευνοϊκότερο νόμο, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς θα οδηγήσει σε απαλλαγή για την πράξη της δωροδοκίας εφόσον ως πλημμέλημα έχει ήδη παραγραφεί.

Η εισαγγελέας έδρας Ελένη Σκεπαρνιά με βάση την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ζήτησε ενοχή για 22 από τους 54 κατηγορούμενους για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η εισαγγελική λειτουργός είχε υποβάλει, μάλιστα, πρόταση τον περασμένο Απρίλιο ζητώντας συνολικά ενοχή για 32 κατηγορούμενους. Ωστόσο η αλλαγή της ποινικής αντιμετώπισης της δωροδοκίας έφερε αλλαγή και στην πρόταση της εισαγγελέως, που μετά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, υπέβαλε νέα πρόταση.

Η κ.Σκεπαρνιά με βάση τη νέα εισαγγελική της πρόταση, αποδεχόμενη ότι η πράξη της παθητικής δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, ζήτησε την απαλλαγή τους καθώς, όπως υποστήριξε, έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής το αξιόποινο. Στο κατηγορητήριο για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ αναφέρεται πως δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Αντίστοιχα απαλλακτική ήταν η πρόταση της και για τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρίας, μητρικής και θυγατρικής στην Ελλάδα, που είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας.Χριστοφοράκος, Τσουκάτος και οι άλλοι

Ανάμεσα στους 22 κατηγορούμενους που κατά την εισαγγελική πρόταση πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’επάγγελμα- με βασική πράξη την δωροδοκία που τελέστηκε πλην όμως παραγράφηκε- είναι και τα πρώην ανώτερα στελέχη της γερμανικής εταιρίας Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσουκάτο, που δικάζεται για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων που έλαβε μέσω εμβασμάτων από την γερμανική εταιρία, η εισαγγελέας έχει ζητήσει την αθώωσή του για την κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ που του αποδίδεται. Κατά την κ.Σκεπαρνιά δεν αποδείχθηκε η παραδοχή της δικογραφίας, ότι δηλαδή το ποσό αυτό κατευθύνθηκε σε στελέχη του ΟΤΕ, καθώς η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν «ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο». Η εισαγγελέας, που έχει διευκρινίσει πως δεν θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος, έχει ζητήσει να απαλλαγεί ο κ. Τσουκάτος, εφόσον η κατηγορία που του αποδίδεται έχει παραγραφεί.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ