Διεθνής Αμνηστία σε Μαδρίτη: «Απελευθερώστε τους ηγέτες της Καταλονίας»

Να αποφυλακίσει δύο ηγέτες της Καταλονίας καλεί η Διεθνής Αμνηστία την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία, η “αόριστη” και “υπερβολικά ευρεία”, όπως τη χαρακτήρισε, ερμηνεία της λέξης εξέγερση μπορεί να έχει αποτέλεσμα τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καταδίκασε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης εννέα έως 13 ετών για εξέγερση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια για ανεξαρτησία της περιφέρειας Καταλονίας το 2017.

Οι καταδίκες οδήγησαν σε διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν επί εβδομάδες στη βορειοανατολική περιφέρεια, προκαλώντας μερικές φορές βίαιες συγκρούσεις με την εκτόξευση εκρηκτικών μηχανισμών, και την πυρπόληση αυτοκινήτων και οδοφραγμάτων στην περιφερειακή πρωτεύουσα Βαρκελώνη.Διεθνής Αμνηστία: Όχι στην ποινικοποίηση των διαδηλώσεων

“Είναι σαφές πως η ερμηνεία από το Ανώτατο Δικαστήριο του αδικήματος της εξέγερσης ήταν υπερβολικά ευρεία και είχε αποτέλεσμα την ποινικοποίηση νόμιμων πράξεων διαμαρτυρίας”, δήλωσε ο Ντάνιελ Τζόλοϊ, υψηλόβαθμος πολιτικός σύμβουλος για τη Διεθνή Αμνηστία.

Η έκθεση αναφέρεται στις υποθέσεις του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κουσάρτ, δύο ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών επειδή αγνόησαν τις διαταγές του δικαστηρίου ηγούμενοι διαδήλωσης εναντίον αστυνομικής επιχείρησης που είχε σκοπό να σταματήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ως πολίτες και ως επικεφαλής οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι δύο άνδρες είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διοργανώσουν ειρηνικές συναθροίσεις για την υποστήριξη της ώθησης για ανεξαρτησία στην Καταλονία, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι υπόλοιποι φυλακισμένοι αυτονομιστές ηγέτες ήταν περισσότερο πολιτικοί παρά ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δήλωση που δημοσιοποίησε η Διεθνής Αμνηστία δεν εξηγεί με λεπτομέρειες την άποψη της οργάνωσης για το τι θα έπρεπε να συμβεί σε αυτούς.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ