Εξάρχεια: Νέες καταγγελίες για αστυνομική βία της νύχτα της 17ης Νοεμβρίου


Πληθαίνουν οι καταγγελίες για αστυνομική βία στην περιοχή των Εξαρχείων τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο.

Μητέρα νεαρού ο οποίος συνελήφθη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και πρόκειται να δικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, μιλάει στο newsit.gr για όσα έζησαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Κυριακής και καταγγέλλει ότι το παιδί της, όπως και πολλοί ακόμη εκ των συλληφθέντων, υπέστησαν άγρια βία, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική, ενώ οι Αρχές προσπάθησαν να τους προσάψουν βαρύτατες αλλά παντελώς αστοιχείωτες κατηγορίες.

Το newsit.gr εξασφάλισε φωτογραφίες του νεαρού, στις οποίες φαίνονται τα τραύματα που όπως καταγγέλλεται του προκάλεσαν οι άνδρες των ΜΑΤ.

«Κατεβήκαμε κατά τις 17:00 στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Στο φοιτητικό μπλοκ ήταν και ο γιος μου με τους φίλους του. Μετά το τέλος της πορείας, μίλησα με το παιδί και του είπα ότι θα κατέβουμε προς Εξάρχεια. Θα πήγαινε κι εκείνος εκεί με την παρέα του στο σπίτι μιας φίλης τους. Τους είπαμε να προσέχουν. Αρκετά μετά και αφού είχαμε καθίσει κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων για φαγητό, κινηθήκαμε με τον σύζυγό μου προς την οδό Αραχώβης, με σκοπό να πιούμε μια μπύρα. Ανεβαίνοντας προς τα εκεί είδαμε πάλι το παιδί με την παρέα του.

Click4more: “Με χτυπούσαν με τα γκλομπ”! Σοκάρει η μαρτυρία 20χρονης – video

Μαζί του ήταν μεταξύ άλλων και η κοπέλα της οποίας άνοιξαν το κεφάλι. Μου επιβεβαίωσαν ότι θα πάνε στο σπίτι της φίλης τους. Ξαφνικά άρχισαν να κατεβαίνουν ΜΑΤ από παντού. Το παιδί μου με τους φίλους του είχαν κινηθεί προς τα κάτω και βρίσκονταν περίπου στο Βοξ. Τους πρόλαβε μια διμοιρία, έπιασε όλη την παρέα και άρχισαν να τους χτυπούν. Τα έδερναν με γκλομπς, τα πόδια τους είναι πρησμένα, ενώ χτύπησαν και το κορίτσι που είδατε στο πρόσωπο. Ταυτόχρονα τους έφτυναν και τους έβριζαν χυδαία. Τα είχαν γονατιστά και τα χτυπούσαν και τραβούσαν βίντεο. Τα παιδιά ούρλιαζαν. Δεν είχαν πάνω τους τίποτα απολύτως, δεν κουβαλούσαν καν τσάντες. Τα πήραν τα έβαλαν στην κλούβα. Άφησαν την κοπέλα που είχαν χτυπήσει στο πρόσωπο αιμόφυρτη στον δρόμο».«Προσπάθησαν να τους προσάψουν κατηγορίες»

Οι νεαροί μεταφέρθηκαν με κλούβα της Αστυνομίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ακόμη δεν είχαν επικοινωνήσει με τις οικογένειες ή με κάποιον δικηγόρο. Όπως λέει στο newsit.gr η μητέρα του ενός, «στη  ΓΑΔΑ η συμπεριφορά τους ήταν ελαφρώς καλύτερη. Δέχτηκαν τα παιδιά μερικά χαστούκια στα καλά του καθουμένου. Κάποια στιγμή άρχισαν να τους αποδίδουν κατηγορίες τυχαία. Φώναξαν έναν άνδρα των ΜΑΤ και τον ρώτησαν αν είναι το παιδί μου που τον έδειρε. Εκείνος απάντησε καταφατικά. Τους έλεγαν ότι έχουν μπλέξει πολύ άσχημα. Εγώ από τις 22:00, ίσως και λίγο νωρίτερα αναζητούσα το παιδί μου στο τηλέφωνο. Με πήρε πίσω μετά από λίγη ώρα, λέγοντάς μου “είμαι καλά, θα σε πάρω μετά”. Ήταν πολύ περίεργη η φωνή του και φοβισμένη. Δεν μου είπε άλλα. Ενημερώθηκα για όσα συνέβησαν στις 4:00 το ξημέρωμα. Τότε τους άφησαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες ή με κάποιον δικηγόρο. Μου είπε “μαμά μας έχουν στη ΓΑΔΑ, έχουμε φάει πολύ ξύλο και μας κατηγορούν για πράγματα τα οποία δεν έχουμε κάνει”. Το βράδυ στη ΓΑΔΑ τους είχαν βάλει μέσα σ’ ένα δωμάτιο μαζί με καμιά σαρανταριά άλλους». Ξύλο και στην Ευελπίδων

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν το πρωί της Δευτέρας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Εκεί περίμεναν συγγενείς και αλληλέγγυοι οι οποίοι δέχθηκαν νέα επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ. «Το επόμενο πρωί πήγαμε στην Ευελπίδων, το μεσημέρι τους έφεραν. Λίγο πριν φέρουν τα παιδιά, μπήκαν μέσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Αυτό δεν το είχα ξαναδεί. Ένας απ’ αυτούς απευθύνθηκε σε μια κοπέλα και τη ρώτησε γιατί τον έφτυσε. Δεν τον είχε φτύσει, αλλά εκείνος άρχισε να τη χτυπάει. Του φωνάζαμε να σταματήσει και άρχισε να σπρώχνει κι εμάς. Ένας πατέρας χτυπήθηκε στο χέρι. Μια δικηγόρος ζήτησε τα στοιχεία του συγκεκριμένου αστυνομικού ο οποίος αρνήθηκε να της τα δώσει. Μετά τις επίμονες πιέσεις της δικηγόρου να της δώσει τα στοιχεία του η συγκεκριμένη διμοιρία πήρε εντολές να φύγει και ήρθε άλλη. Φώναζαν στους συγκεντρωμένους “δεν σας έφτανε το ξύλο που φάγατε χθες, θέλετε κι άλλο. Θα φάτε καλά”.  Δεν το έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα, ειδικά μέσα σε περίβολο δικαστηρίου. Τελικά όλες οι κατηγορίες υποβαθμίστηκαν. Τα παιδιά είναι όλα πολύ σοκαρισμένα» ανέφερε η ίδια.

Όταν αργά το απόγευμα τους άφησαν ελεύθερους, τα παιδιά πέρασαν με τη συνοδεία των γονιών τους μπροστά από τα ΜΑΤ για να φύγουν από τα δικαστήρια. «Ήταν ανακουφισμένα από την απόφαση να αφεθούν ελεύθερα και χαμογελούσαν» είπε η μητέρα και πρόσθεσε: «ένας αστυνομικός το είδε και είπε στο γιο μου “γελάς βλαμμένο; Αύριο πάλι μέσα θα είσαι και θα σε σπάσουμε στο ξύλο”. Μετά από λίγο και αφού είχαμε βγει έξω από τα δικαστήρια είδαμε την διμοιρία που ήταν μέσα στον περίβολο να κυνηγάει κάποιο άτομο προς τα κάτω στην οδό Ευελπίδων». Καταγγέλλουν εκφοβισμό και συγκάλυψη

Μέλος της Ομάδας Νομικής Βοήθειας η οποία βρέθηκε το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου στη ΓΑΔΑ για παροχή νομικής βοήθειας στους συλληφθέντες κι έχει αναλάβει την υπεράσπιση του νεαρού υπογράμμισε μιλώντας στο newsit.gr ότι το κατηγορητήριο ήταν προαποφασισμένο. «Ακόμη και τα πλημμελήματα δεν στοιχειοθετούνται. Τα παιδιά δεν είχαν καν τσάντες. Μάζεψαν κόσμο τυχαία και τους φόρτωσαν κατηγορίες ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα. Η έκρηξη από κοινού, ο εμπρησμός από κοινού, η επικίνδυνη σωματική βλάβη, η απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης είναι βαριές κατηγορίες. Είχαν προαποφασίσει το κατηγορητήριο. Είναι κλασική πρακτική τους, απλώς τώρα έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η ομάδα των δικηγόρων που πήγε το βράδυ στη ΓΑΔΑ αντιμετώπισε δυσκολία να επικοινωνήσει με τους κατηγορούμενους. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχουμε πρόσβαση οι δικηγόροι. Περίμεναν οι δικηγόροι μια ώρα απ’ έξω, ενώ τα παιδιά δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους γονείς» σημείωσε.

Κατά την ίδια, στη ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες και κυρίως οι γυναίκες υπέστησαν εκφοβισμό. Σύμφωνα με τη δικηγόρο «στη ΓΑΔΑ έγδυσαν τις κοπέλες. Τηρήθηκαν φαινομενικά οι τύποι διότι τις είδαν γυναίκες αστυνομικοί, όμως οι πόρτες ήταν ανοικτές. Γίνονταν όλα απλώς για να τους εκφοβίσουν. Επιπλέον τους φωτογράφησαν σ’ ένα πάρκινγκ πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια, παράνομα. Όποιος προσπαθούσε να αποφύγει τη φωτογράφηση έτρωγε ξύλο. Οι δικηγόροι τα έχουμε δει αυτά πολλές φορές. Η έκθεση σύλληψης τους απέδιδε κακουργήματα. Τους κατηγορούσαν ακόμη και για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ ήταν άοπλοι και δεν έφεραν πάνω τους τίποτα, αλλά και για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών. Τελικά βέβαια τα παιδιά παραπέμπονται σε δίκη μόνο για πλημμελήματα».

«Εμείς έχουμε προβεί σε καταγγελία της διμοιρίας. Το Αρχηγείο ασφαλώς τους συγκάλυψε, δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τα πρόσωπα που προχώρησαν στις συλλήψεις και μάλιστα αντικατέστησε τη διμοιρία. Δεν περιμένουμε κάτι άλλο. Είναι δεδομένο ότι θα συγκαλυφθούν» πρόσθεσε.Τι υποστηρίζει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας

Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη η Ομάδα Νομικής Βοήθειας προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς των Αρχών. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ως Ομάδα Νομικής Βοήθειας βρεθήκαμε από το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με σκοπό την άμεση παροχή νομικών συμβουλών στους συλληφθέντες και γίναμε μάρτυρες μιας σειράς παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα:

● στους συλληφθέντες παράνομα δεν επετράπη να επικοινωνήσουν με δικηγόρο και με οικεία τους πρόσωπα,

● όταν πληροφορηθήκαμε τις συλλήψεις και μεταβήκαμε στη ΓΑΔΑ, δεν μας επετράπη η άμεση επικοινωνία με τους συλληφθέντες παρά μετά από διάστημα μίας και πλέον ώρας,

● κατά τη διάρκεια των συλλήψεων ασκήθηκε υπερβολική βία από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα το σύνολο των συλληφθέντων να φέρει εμφανή σημάδια και τραύματα. Μάλιστα, συλληφθείσα η οποία είχε τραυματιστεί στο χέρι δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, παρά μόνο μετά από πιέσεις από την πλευρά των συνηγόρων,

● τα αστυνομικά όργανα προέβησαν σε επιλεκτική εξονυχιστική σωματική έρευνα με εκγύμνωση μόνο των γυναικών κατά τη διάρκεια των προσαγωγών με σκοπό των εκφοβισμό και εξευτελισμό τους,

● κατά τη διάρκεια των προσαγωγών και πριν φτάσουν στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί οδήγησαν τους προσαχθέντες σε πάρκινγκ δίπλα στο Υπουργείο Πολιτισμού και αφού τους ανάγκασαν να γονατίσουν, τους φωτογράφισαν παράνομα με τα ιδιωτικά τους κινητά τηλέφωνα. Όποιος/α δεν έσκυβε το κεφάλι για να μην φωτογραφηθεί, δεχόταν χτυπήματα από τους αστυνομικούς με σκοπό να συνετιστεί,

● εξαρχής έγινε φανερό ότι η αστυνομία είχε προαποφασίσει βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο περιελάμβανε τόσο κακουργήματα όσο και πλημμελήματα (απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, έκρηξη, εμπρησμός, οπλοφορία, αντίσταση κατά της αρχής) και συνέλαβε στη συνέχεια τυχαία, νεαρά κατά βάση, άτομα στα οποία και το απέδωσε, παρότι ήταν προφανές ότι οι συλληφθέντες καμία σχέση δεν είχαν με τις πράξεις που τους καταλογίζουν,

● Περαιτέρω, τη Δευτέρα 18/11, όταν οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, η υπ΄ αριθμ. 512 διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε αναίτια στους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί αλλά και στους γονείς, συγγενείς και συνηγόρους των συλληφθέντων, με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω τραυματισμοί. Ο επικεφαλής της εν λόγω διμοιρίας ακολουθώντας τη συνήθη τακτική αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του. Μετά από έντονη πίεση των παρισταμένων, το αρχηγείο της αστυνομίας αντί να δώσει εντολή για παροχή των στοιχείων των αστυνομικών, αντικατέστησε την εν λόγω διμοιρία.

Απαιτούμε την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών μέσω διεξαγωγής ΕΔΕ στα αστυνομικά όργανα που ενήργησαν παράνομα καταπατώντας θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Ελληνική Αστυνομία και η ηγεσία του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι υπόλογες και πολιτικά υπεύθυνες για τη στάση των αστυνομικών οργάνων στα γεγονότα της επετείου του Πολυτεχνείου αλλά πριν από αυτή (ΑΣΟΕΕ, επιθέσεις στα Εξάρχεια κλπ).

Από την πλευρά μας θα είμαστε παρόντες και παρούσες την 25η Νοέμβρη, ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί η δικάσιμος των συλληφθέντων, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που θα απαιτηθεί νομική συμπαράσταση σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ