Κλέψτε την παράσταση με ρολάκια παρμεζάνας και θυμάρι


Αντί για ψωμί ή μαζί με το ψωμί στο επόμενο τραπέζι σας, τι θα λέγατε να σερβίρετε αυτά τα νόστιμα ρολάκια και να εντυπωσιάσετε για μία ακόμη φορά; Μία ιδέα και για σνακ στο γραφείο ή με τον απογευματινό σας καφέ, ειδικά αν δεν θέλετε κάτι γλυκό!

Υλικά

30 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζεστό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1/3 φλ. του τσαγιού γάλα 2%
1 μεγάλο αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 φλ. του τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. ζάχαρη
/2 κ.γ. χοντρό αλάτι
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 2 κ.σ. ζεστό νερό. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η μαγιά έχει αφρίσει.

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι και το αφήνουμε για 1 λεπτό να βγάλει τα αρώματα του.

Ρίχνουμε το αρωματισμένο λάδι με το θυμάρι και το γάλα στο μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το μισό τυρί, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αβγό και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι ολικής αλέσεως και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά.

Κουταλιά κουταλιά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία αλλά πολύ κολλώδης ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο, καλά λαδωμένο μπολ και τη ραντίζουμε με λίγο λάδι. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. (Η ζύμη δεν θα αλλάξει σε μέγεθος)
Την επόμενη βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ακουμπάμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε ελαφρά τη ζύμη με αλεύρι και με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο, περίπου 30×20 εκ.

Αλείφουμε τη ζύμη με την υπόλοιπη 1 κ.σ. λάδι και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο τυρί και το πιπέρι. Ξεκινώντας με τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας, τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ρολό.
Τσιμπάμε τη ραφή για να κλείσει (όχι τα άκρα του ρολού). Κόβουμε το μεγάλο ρολό που έχουμε μπροστά μας σε 8 φέτες πάχους περίπου 4 εκ. την κάθε μία.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε με μία βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε τα ρολάκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος (30°C), μακριά από ρεύματα, για 1 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσουν ελαφρώς.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι τα ρολάκια μας να ροδίσουν.

Τα ρολάκια τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ