Live: Η ψηφοφορία για ψήφο αποδήμων, εκλογικό νόμο και ποινική ευθύνη υπουργών


Την πρώτη και θεμελιώδη από τις θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιεί η κυβέρνηση αποτελεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα και τυπικά με τις ψηφοφορίες και νωρίτερα τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται ν’ αναφέρει στην ομιλία του ότι ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας έχει ως στόχο να δημιουργήσει το υπόβαθρο για την υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων.

Θ’ ακολουθήσουν, άλλωστε, η ψήφος των αποδήμων και ο εκλογικός νόμος, με την κατάργηση της απλής αναλογικής, για την οποία αναζητούνται επίσης 200 ψήφοι, ούτως ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και να μη χρειαστούν διπλές εκλογές στην προσεχή αναμέτρηση – όποτε κι αν διεξαχθεί αυτή, καθώς, παρά τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν προσανατολίζεται σε εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 2020 κι ενώ η σαφής υπεροχή που καταγράφουν εκείνος και η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις δυνητικά θα ήταν ένας καλός λόγος για την προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως, ο πρωθυπουργός θ’ αφήσει και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την άτολμη – όπως πρόκειται να τη χαρακτηρίσει – αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς η Ελλάδα χάνει για τουλάχιστον μία δεκαετία την ευκαιρία ν’ αποκτήσει π.χ. ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τούτο διότι η επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα μπορούσε ν’ αγγίξει το άρθρο 16, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις δύο επόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.Δείτε ζωντανά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών Που συναινούν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Συναίνεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σε βασικά άρθρα του Συντάγματος, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές. Όμως, ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η οπτική κάθε κόμματος είναι διαφορετική. Ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. θέλει προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ούτως ώστε να μην ευνοηθούν – όπως ισχυρίζεται – πρόσωπα της υπόθεσης Novartis και να μην παραγραφούν τα αδικήματά τους.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η ΝΔ έτεινε χείρα φιλίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση της πρότασής του για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά εμμένει στη θέση της για την εκλογή ΠτΔ με απλή πλειοψηφία – μικρότερη ακόμη και των 151 βουλευτών – σε περίπτωση που δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στις πρώτες ψηφοφορίες. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηρίζει την επιλογή της απευθείας εκλογής ΠτΔ από το λαό στην περίπτωση που οι προηγούμενες ψηφοφορίες – με αυξημένη πλειοψηφία – αποβούν άκαρπες.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ