Σεισμός στην Αλβανία: Χιλιάδες οι άστεγοι – Στους 18 οι νεκροί


Βομβαρδισμένο μοιάζει το τοπίο στην Αλβανία, όπου ο πόνος είναι απέραντος, ύστερα από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Όσο περνούν οι ώρες, η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια.

Θρίλερ επικρατεί σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους. Η ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων είναι μεγάλη, ενώ ήδη οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 18 και οι τραυματίες σε εκατοντάδες.

Στην πόλη  Τουμάν βρίσκονται οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ που μετέβησαν στην Αλβανία για να βοηθήσουν στους απεγκλωβισμούς.

Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίων, πολλά από τα οποία κατέρρευσαν κυρίως στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Η ώρα του σεισμού ήταν η αιτία που πολλοί εγκλωβίστηκαν στα ερείπια αφού δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους.

Με βάση τον μέχρι στιγμής δραματικό απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται στους 18 ανέρχονται και οι τραυματίες στους περίπου 600.

Η Αλβανία ζει το χειρότερο «κύμα» σεισμικών δονήσεων των τελευταίων ετών.

Το κόστος των ζημιών να μοιάζει ανυπολόγιστο… Εκτείνονται σε ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, ο στρατός της Αλβανίας κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε πολλές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.

Πάνω από 180 μετασεισμοί

Μετά τον κύριο σεισμό σημειώθηκαν περί τους 180 μετασεισμούς

Στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο δεύτερος ισχυρότερος σημειώθηκε στις 14.14 και ανήλθε στα 5 Ρίχτερ.

Δεκάδες άλλοι κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4 ρίχτερ.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους στα χαλάσματα.

Δείτε την ώρα του σεισμού, όπως καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, μέσα σε κατάστημα:

Η δύναμη του σεισμού ήταν τέτοια, που καταρρεύσαν ακόμη και τμήματα από αρχαίο τείχος που βρίσκεται στο Δυρράχιο

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ υπογράμμισε ότι η χώρα του επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τις διασώσεις ανθρώπουν που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν διασώστες να ανασύρουν μέσα από συντρίμμια πολυκατοικίας ένα μικρό παιδί που ξεσπά σε κλάμματα.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. «Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

ΙΣΑ: Αποστολή στην Αλβανία με γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό

Κλιμάκιο γιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η αποστολή του ΙΣΑ θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

«Η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους της γειτονικής χώρας που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «ο ΙΣΑ θα ενώσει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Αλβανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του «ΑΤΑ», ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

Πηγή: www.newsone.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ