Μητσοτάκης για προσφυγικό: Τα είπε στη Ρώμη για να τα ακούσουν… Άγκυρα και Βρυξέλλες


Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής του για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από την παρουσίαση του σχεδίου για το εσωτερικό την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς, εκτός από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού με συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, το προσφυγικό/μεταναστευτικό κυριάρχησε και στη χθεσινή συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η παρουσία Μητσοτάκη στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ – όπου κι εκεί μίλησε για το θέμα και κάλεσε τους Ευρωπαίους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν – και οι συνεντεύξεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και την ιταλική Corriere della Serra.

Από τη Ρώμη λοιπόν, ο πρωθυπουργός συνέδεσε άμεσα το προσφυγικό/μεταναστευτικό με τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο: «Η Τουρκία συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικά για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τόνισε ότι η Ελλάδα δέχεται ροές πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί κι όμως αυτές αυξάνονται διαρκώς. «Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας ως απαραίτητη την τήρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε πάντως κι άλλα μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα και συγκεκριμένα για την παραβατικότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου, δεδομένης της συγκυρίας της απόπειρας επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων. «Η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας για το Κυπριακό την εκτίμηση «να ευδοκιμήσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες που παραμένουν ο μόνος δρόμος προς μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, στη βάση των αποφάσεων του.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός επιχείρησε για μία ακόμη φορά να περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορούν ν’ αδιαφορούν για ένα ζήτημα που δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκό. Ότι δεν μπορούν παρά να επωμιστούν κι εκείνοι μέρος των βαρών και να συμβάλλουν στην επίλυση του ζητήματος τόσο με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο όσο και με την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη Ρώμη για να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, ελπίζοντας σε μια συμμαχία τουλάχιστον των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στους «σκληρούς» της Κεντρικής Ευρώπης και ιδίως τη λεγόμενη «ομάδα του Βίζεγκραντ». Ο πρωθυπουργός σκοπεύει, άλλωστε, να θέσει το ζήτημα εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου – όπου παρών θα είναι και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – πολλώ δε μάλλον στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφώνησε με τον κ. Κόντε ότι απαιτείται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ότι θα πρέπει το προσφυγικό/μεταναστευτικό να είναι από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί με τη νέα σύνθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ