Συρία: Εκτελέσεις, απαγωγές, λεηλασίες από τους συμμάχους της Τουρκίας


Εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και απαλλοτριώσεις στη «ζώνη ασφαλείας» που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έπειτα από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες που στηρίζει, κατέλαβαν μια λωρίδα γης στη βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων, δημιουργώντας εκεί μία ντε φάκτο «ζώνη ασφαλείας», αφού εκδίωξε τους Κούρδους.

«Η Τουρκία θα πρέπει να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου, στις περιοχές που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό της», ανακοίνωσε το HRW, αναφέροντας με λεπτομέρειες τις ωμότητες που έχουν διαπράξει οι Σύροι αντάρτες.

«Εκτελέσεις, λεηλασίες περιουσιών, παρεμπόδιση των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι ξεκάθαρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η “ζώνη ασφαλείας” που προτείνει η Τουρκία δεν θα είναι ασφαλής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σάρα Λία Ουίτσον διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

Δηλωμένος στόχος της Άγκυρας είναι ο επαναπατρισμός μέρους των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία από το 2011.Εξαφανίσεις εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Η Ουίτσον κατηγορεί «τις ομάδες που χρησιμοποιεί (η Τουρκία) για να διοικήσουν τις περιοχές αυτές ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των αμάχων και κάνουν διακρίσεις βάσει της εθνικότητας».

Η ΜΚΟ κατήγγειλε επίσης ότι οι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν την τύχη των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που εξαφανίστηκαν ενώ εργάζονταν στην περιοχή.

Την Παρασκευή περίπου 70 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, διέσχισαν τα σύνορα για να φτάσουν στην ελεγχόμενη από την Τουρκία περιοχή στη βόρεια Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ωστόσο πολλές ΜΚΟ κατηγορούν την Τουρκία ότι στέλνει με τη βία στη ζώνη ασφαλείας εδώ και πολλούς μήνες Σύρους πρόσφυγες. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι οι επαναπατρισμοί είναι «εθελοντικοί».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ