Η Κομισιόν παραπέμπει την Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την φέτα

Η Δανία «συνελήφθη» να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί παράγουν λευκό τυρί με τη σήμανση «φέτα».

Η φέτα είναι ελληνική και με την “βούλα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από το 2002 η Κομισιόν την έχει συμπεριλάβει στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Άλλη μία επιβεβαίωση ήρθε φέτος, με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας, στην οποία περιελήφθη λίστα με 100 “προστατευόμενα” ευρωπαϊκά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία -σε δεσπόζουσα θέση- η φέτα.

Ωστόσο η Δανία “συνελήφθη” να παραβιάζει τις αποφάσεις, καθώς επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί παράγουν και εξάγουν σε τρίτες χώρες λευκό τυρί με τη σήμανση “φέτα”.

Το αποτέλεσμα είναι να παραπέμπει η Κομισιόν την Δανία στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συγκεκριμένο τυρί -η φέτα- μπορεί να παράγεται μόνο στην Ελλάδα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών παραγωγής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η εμπορική πρακτική παραβιάζει ευθέως την προστασία που παρέχει η καταχώριση της «φέτας» ως ΠΟΠ και ότι οι Δανικές αρχές δεν μερίμνησαν για την πρόληψη ή την παύση της.

Η Δανία, αθετώντας τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της, παραβιάζει, σύμφωνα με την Επιτροπή «τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, η Επιτροπή κάλεσε τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν ή να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της παράγουν και να εξάγουν τυρί με την ονομασία “φέτα”. Δεδομένου ότι η Δανία δεν διευθέτησε τα ζητήματα που επισημάνθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ