Δένδιας για συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη: Προσπάθεια στα όρια της φαιδρότητας


Η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη με την οποία ο Ερντογάν… οραματίζεται να βάλει «πόδι» στην ανατολική Μεσόγειο, έχει ανάψει… φωτιές. Κατά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πρόκειται για προσπάθεια στα όρια της φαιδρότητας, αφού Λιβύη και Τουρκία… «ξέχασαν» την Κρήτη!

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε την Πέμπτη (28.11.2019) με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ και δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για την επιστολή – πρόκληση που έστειλε η Τουρκία τον ΟΗΕ για τη… “γαλάζια πατρίδα” αλλά και για το θέμα της Λιβύης.

Click4more: Τουρκία και Λιβύη βάζουν “φωτιά” στην ανατολική Μεσόγειο! Υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Νίκος Δένδιας δεν αποκάλυψε αν γνώριζε ήδη την υπογραφή συμφωνίας, χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι «τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής» καθέ απόπειρα να υπάρξει καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σημείωσε δε ότι όταν συνάντησε τον Λίβυο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, δεν αρνήθηκε πως υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας», είπε ο Νίκος Δένδιας.«Απαράδεκτη» η Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ «δεν είπε σε εμάς κάτι καινούργιο, κάτι που η Τουρκία δεν έχει ισχυριστεί και στο παρελθόν», σημειώνοντας πως η Άγκυρα έκανε λάθος, χαρακτήρισε την επιστολή «απαράδεκτη» και παρέπεμψε περαιτέρω στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας», επεσήμανε για το θέμα ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ