Αναδρομικά: Ιανουάριο η δίκη, έως τον Μάρτιο η απόφαση


Στις 10 Ιανουαρίου θα γίνει η δίκη για τα αναδρομικά στο ΣτΕ. Τον Μάρτιο αναμένεται να βγει η οριστική απόφαση. Επιστροφές 10μήνου για τους συνταξιούχους «δείχνουν» οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις. Στις αρχές του 2020 η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά στα δώρα.

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετράει ο χρόνος για τη… δίκη των δικών σχετικά με τα αναδρομικά. Η πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το αν και πόσα αναδρομικά θα πάρουν οι συνταξιούχοι από τις μειώσεις που έφερε στις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου, θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου του 2020.

Η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά αναμένεται τον Μάρτιο και, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι εκτιμήσεις δείχνουν επιστροφές ενός 10μήνου.

Click4more: Αναδρομικά: Το ΣτΕ βγάζει τον λογαριασμό – Ποια είναι τα τρία σενάρια

Η δίκη στο ΣτΕ γίνεται μετά από προσφυγή του ΕΦΚΑ, που θεωρεί πως δεν οφείλει αναδρομικά. Η θέση του ΕΦΚΑ είναι πως οι μειώσεις στις συντάξεις με βάση τους νόμους 4051 και 4093 «νομιμοποιήθηκαν» επειδή μπήκαν στον επανυπολογισμό των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου και επειδή ο επανυπολογισμός κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ με τις αποφάσεις που εξέδωσε στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το “παράθυρο” που δείχνει δικαίωση συνταξιούχων στη δίκη για τα αναδρομικά είναι η «μη επανανομοθέτηση των περικοπών» με τις ρυθμίσεις και τον επανυπολογισμό Κατρούγκαλου.

Νομικοί που μίλησαν στην εφημερίδα, υποστηρίζουν την άποψη ότι αν στο νόμο Κατρούγκαλου το 2016 νομοθετούνταν εκ νέου οι ίδιες περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015, τότε δεν θα υπήρχε θέμα παράνομων μειώσεων, διότι θα είχαν νομοθετηθεί εκ νέου μετά την απόφαση που είχε εκδοθεί για την αντισυνταγματικότητά τους. Η μη νομοθέτηση όμως των περικοπών άφησε ανοιχτό για διεκδικήσεις όλο το διάστημα από το 2015 ως και το 2018, γιατί ο επανυπολογισμός που -κατά τον ΕΦΚΑ- νομιμοποίησε τις μειώσεις, έγινε το 2019, ενώ οι συνταξιούχοι έπαιρναν ως και το 2018 την παλιά σύνταξη με τις παράνομα επιβληθείσες μειώσεις.

Ένα άλλο στοιχείο που φέρνει πιο κοντά τις επιστροφές είναι ότι η επίσπευση της δίκης αφήνει μετέωρο ένα από τα βασικά επιχειρήματα του ΕΦΚΑ, αυτό της υποβολής μελετών που να δικαιολογούν τις μειώσεις. Μέσα σε 43 μέρες που συζητούνται τα αναδρομικά στο ΣτΕ, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να φέρει εγκεκριμένες μελέτες από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή που να δικαιολογούν το 2019 τις μειώσεις του 2013.

Click4more: Αναδρομικά ενστόλων και ειδικών μισθολογίων: Απόφαση – σταθμός για καταβολή τόκων 5ετίας!

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα αναδρομικά σε ποσοστό 50% θα κλειδώσουν για ένα 10μηνο ή 11μηνο, δηλαδή για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, μέχρι τον Μάιο του 2016 που προβλέφθηκε ο επανυπολογισμός συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου. Σε αυτό το διάστημα υπάρχει κενό νόμου και οι μειώσεις δεν μπορούν να αιτιολογηθούν. Οι ίδιες εκτιμήσεις δίνουν ένα 25% στην πιθανότητα να κριθούν αναδρομικά από το 2015 ως το 2018.Τα αναδρομικά κύριων συντάξεων ανά Ταμείο για ένα 10μηνο

Για συνταξιούχους Δημοσίου, από 440 ευρώ ως και 10.560 ευρώ.
Για συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, από 580 ευρώ ως 8.627 ευρώ.
Για συνταξιούχους του ΝΑΤ, από 1.256 ευρώ ως 5.271 ευρώ.
Για συνταξιούχους ΙΚΑ, από 510 ευρώ ως 4.956 ευρώ.
Για συνταξιούχους ΟΑΕΕ, από 500 ως 2.500 ευρώ.

Σε δίκη-πιλότο της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κριθούν και τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του 2020. Από το αποτέλεσμα της δίκης θα εξαρτηθεί αν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται αναδρομικά δώρων για 3 χρόνια ή για μικρότερο διάστημα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ