Ρωσία: Απέλασε Βούλγαρο διπλωμάτη σε αντίποινα για την εκδίωξη Ρώσου για «κατασκοπία»


Να εγκαταλείψει το έδαφός της διέταξε την Πέμπτη (5.12.2019) η Ρωσία έναν Βούλγαρο διπλωμάτη. Πρόκειται για αντίποινα για την απέλαση, τον περασμένο Οκτώβριο, ενός Ρώσου διπλωμάτη που κατηγορήθηκε για κατασκοπία από τη Σόφια.

“Στις 5 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε διακοίνωση στον πρεσβευτή της Βουλγαρίας Ατανάς Κραστίνε στην οποία κηρύσσει ‘persona non grata’ (σ.σ. ανεπιθύμητο πρόσωπο) έναν σύμβουλο της πρεσβείας”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διπλωματία στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο διευκρινίζει πως το μέτρο “είναι μια ανταποδοτική απάντηση” στη βουλγαρική απόφαση να απελάσει τον Οκτώβριο τον πρώτο γραμματέα της πρεσβείας της Μόσχας στη Σόφια.

Η βουλγαρική δικαιοσύνη εκτιμά πως ο άνδρας επιδιδόταν, με την κάλυψη αυτής της ιδιότητάς του, σε δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφοριών.Ρωσία – Βουλγαρία: Διπλωματική ρήξη

“Συνωμοτούσε τακτικά με Βούλγαρους υπηκόους, περιλαμβανομένου και ενός αξιωματούχου που είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες με προέλευση τη Βουλγαρία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”, είχε αναφέρει τότε η εισαγγελία της Σόφιας.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, που επιβεβαίωσε την παραλαβή της διακοίνωσης, ο διπλωμάτης που απελάθηκε την Πέμπτη (5.12.2019) είναι του ίδιου βαθμού με τον Ρώσο διπλωμάτη που απελάθηκε τον Οκτώβριο.

Η Σόφια έχει παραδοσιακά στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά οι υποθέσεις κατασκοπίας που αφορούν τη Ρωσία πολλαπλασιάζονται εδώ και αρκετούς μήνες.

Η Σερβία, μια άλλη χώρα των Βαλκανίων που έχει στενές σχέσεις με τη Μόσχα, κατήγγειλε πρόσφατα τις δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που προσέγγισαν από το 2017 διάφορους Σέρβους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ