Κουμουτσάκος: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για γεωστρατηγικούς στόχους

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχε την Πέμπτη (5/12) σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute).

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης και ο Νταγκ Μπάντοου μέλος του αμερικανικού ινστιτούτου «CATO».

O κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να παραμείνει μια περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας και κοινά ωφέλιμης ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με τους συμμάχους της Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ συνεισφέρουν επιτυχώς σε αυτή την προσπάθεια.

Αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι: «Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με δηλώσεις και έργα. Η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, που δεν έχει νομικές επιπτώσεις, είναι κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.»

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Τουρκία πως με τις πράξεις της διαταράζει την σταθερότητα της Νατοϊκής συμμαχίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Τουρκία εξελίσσεται συνεχώς σε ένα προβληματικό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ για μια σειρά από λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι ότι αγοράζει οπλικά συστήματα από χώρες εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι παίρνει πρωτοβουλίες και κάνει στρατηγικές επιλογές που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Νατοϊκής συμμαχίας όπως είναι η εισβολή στην Συρία. Και τρίτος λόγος είναι ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί εντάσεις με τις γειτονικές της χώρες με τις οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ όπως είναι η Ελλάδα. Πράξεις σαν τις παραπάνω υπονομεύουν την συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.»

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ