Επίθεση στη Φλόριντα: Ο δράστης είχε προβάλλει βίντεο με μαζικές δολοφονίες


Ο Σαουδάραβας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που σκότωσε τρεις ανθρώπους μέσα σε αεροναυτική βάση στην Πολιτεία της Φλόριντα προτού πέσει ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών, είχε προβάλει κάποια βίντεο με μαζικές δολοφονίες σε ένα πάρτι το προηγούμενο βράδυ της επίθεσης, αποκαλύπτει η New York Times.

Η επίθεση της Παρασκευής μέσα σε τάξεις σε κτήριο της Αεροναυτικής Βάσης της Πενσακόλα, στη Φλόριντα, άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες, περιλαμβανομένων δύο αναπληρωτών σερίφη, οι οποίοι είχαν σπεύσει επί τόπου.

Η αποκάλυψη για το πάρτι έγινε ενώ οι αρχές ερευνούν αν ο δράστης είχε συνεργούς.

«Διερευνούμε τι έγινε, αν ήταν ένας ο δράστης ή είχε συνεργούς», είπε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους. «Θα το διαλευκάνουμε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ένα πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για την έρευνα, δεν προσθέτει λεπτομέρειες σχετικά με το πάρτι.

Το αμερικανικό κέντρο μελετών SITE, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο, κατονομάζει τον δράστη. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ αλ-Σαμράνι, ο οποίος πριν από την επίθεση, σύμφωνα με το SITE, είχε ανεβάσει στο Twitter το μανιφέστο του, το οποίο ανέφερε:

«Εναντιώνομαι στο κακό, και η Αμερική στο σύνολό της έχει μεταμορφωθεί σε έθνος του κακού (…) Δεν είμαι εναντίον σας απλώς επειδή είσαστε Αμερικανοί, δεν σας μισώ εξαιτίας των ελευθεριών σας, σας μισώ επειδή κάθε μέρα υποστηρίζετε, χρηματοδοτείτε και διαπράττετε εγκλήματα εναντίον όχι μόνο των μουσουλμάνων, αλλά και εναντίον της ανθρωπότητας».

Ο λογαριασμός στο Twitter, στον οποίον αναρτήθηκε το μανιφέστο που καταδικάζει ακόμη την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ και περιλαμβάνει μια φράση του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, καταργήθηκε.

Καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και ο δράστης δεν φέρεται να είχε τρομοκρατικές διασυνδέσεις, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη έναν μη κατονομαζόμενο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ωστόσο, «δεδομένου ότι ο ISIS έχει πολύ λίγα να χάσει σε αυτή τη φάση, δεν θα μας εξέπλητε αν αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση, ανεξάρτητα από τις πιθανές διασυνδέσεις του δράστη», έγραψε στο Twitter η διευθύντρια του SITE Ρίτα Κατζ.

Ξένοι εκπαιδευόμενοι

Η αεροναυτική βάση της Πενσακόλα, όπου σταθμεύουν σχεδόν 16.000 στρατιωτικοί, χρησιμοποιείται από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για προγράμματα εκπαίδευσης που απευθύνονται σε στρατιωτικούς συμμαχικών χωρών. Εκατοντάδες Σαουδάραβες στρατιωτικοί παρακολουθούν κάθε χρόνο προγράμματα για την κατάρτισή τους στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αυτό δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ουάσινγκτον και το Ριάντ. Ιδρύθηκε το 1985 ειδικά για Σαουδάραβες μαθητές προτού επεκτείνει τα προγράμματά της και σε άλλες εθνικότητες. Ο δράστης που μπορεί να ήταν πιλότος ή τεχνικός αεροναυτικής, διέπραξε την επίθεση με πιστόλι.

Έξι ακόμη Σαουδάραβες μαθητές στη βάση ανακρίθηκαν έπειτα από την επίθεση, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τρεις από αυτούς βρίσκονταν στη βάση και φαίνεται ότι τράβηξαν βίντεο της επίθεσης, έγραψε η Washington Post.

Οι άλλοι τρεις είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ μαζί με τον δράστη και φοιτούσαν σε βάσεις στην Λουιζιάνα και την Οκλαχόμα, έγραψε η Post επικαλούμενη έναν μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο.

«Μια τρύπα στις καρδιές μας»

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την ένα «ειδεχθές έγκλημα» και είπε ότι ο ένοπλος «δεν εκπροσωπεί τον σαουδαραβικό λαό».

Η επίθεση αυτή εμποδίζει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να αποβάλλει την επί μακρόν φήμη της για προώθηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά τις οποίες 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, ο νεότερος γιος του βασιλιά και υφυπουργός Άμυνας, εξέφρασε «τα θερμότερα συλλυπητήριά του» προς τις οικογένειες των θυμάτων.

«Όπως πολλοί άλλοι Σαουδάραβες στον στρατό μας έτσι και εγώ εκπαιδεύτηκα σε αμερικανική στρατιωτική βάση και αξιοποιήσαμε αυτή την πολύτιμη εκπαίδευσή μας για να πολεμήσουμε δίπλα-δίπλα με τους Αμερικανούς συμμάχους μας κατά της τρομοκρατίας και άλλων απειλών», έγραψε ο πρίγκιπας Χαλίντ στο Twitter.

Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, θα «βοηθήσουν πολύ τις οικογένειες» αλλά δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο.

Τα θύματα δεν έχουν επισήμως κατονομαστεί, αλλά ο μεγαλύτερος αδελφός του Τζόσουα Κάλεμπ Γουότσον είπε ότι ο 23χρονος, ο οποίος είχε ενταχθεί στη βάση για εκπαίδευση ως ιπτάμενος μόλις πριν από δύο εβδομάδες, «έσωσε αμέτρητες ζωές σήμερα εις βάρος της δικής του».

«Αφού πυροβολήθηκε πολλές φορές κατάφερε να βγει έξω και είπε στους άνδρες άμεσης επέμβασης πού βρισκόταν ο δράστης και αυτές οι λεπτομέρειες ήταν ανεκτίμητης αξίας», έγραψε ο Άνταμ Γουότσον στο Facebook. «Πέθανε ως ήρωας και είμαστε παραπάνω από περήφανοι, αλλά υπάρχει μια τρύπα στις καρδιές μας που ποτέ δεν θα κλείσει».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ