Σημαντικές παρατάσεις για 1η κατοικία και 120 δόσεις ψηφίζονται στην Βουλή


Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή. Το ανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, σήμερα γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις.

«Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε έναν καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις.

Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:

– Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.

– Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.

– Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.

– Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

– Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Θα πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, για μια κορυφαία θεσμική τομή και δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, που κάνει πράξη την πρόνοια του Συντάγματος, έστω και με περίπου μισό αιώνα καθυστέρηση.

Την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος του σχεδίου είναι, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου τριάντα δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε, επίσης, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ