«Χρυσές δουλειές» από την διακίνηση μεταναστών.6.000 το «κεφάλι» για το Αθήνα – Ιταλία


«Χρυσές» δουλειές φαίνεται πως έκανε το κύκλωμα μεταναστών που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με τις Ιταλικές αρχές, μετά από μεγάλης κλίμακας επιχείρηση την Πέμπτη (12.12.2019).

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία, οι διακινητές χρέωναν 5.500 με 6.000 ευρώ το “κεφάλι” μέσω του συστήματος “Hawalla”, προκειμένου να πάρουν τους μετανάστες από την Αθήνα και να τους περάσουν στην Ιταλία.

Αφού τους συγκέντρωναν σε ομάδες μέχρι και 32 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας, στην συνέχεια τους μετέφεραν σε παράκτιες περιοχές απέναντι από την Ιταλία (στην Ηγουμενίτσα ή στην Κέρκυρα).

Από εκεί τους περνούσαν απέναντι με ταχύπλοο, ενώ υπήρξαν και μερικές περιπτώσεις παράνομης προώθησης μεταναστών… lux, αφού χρησιμοποίησαν αεροπλάνο.

Τα κέρδη που αποκόμισε η οργάνωση από την παράνομη δράση της εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ. Από την επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, 66 στη χώρα μας και 5 στην Ιταλία.Η δράση του κυκλώματος

Η εγκληματική ομάδα είχε υποομάδες σε Ελλάδα και Ιταλία. Αφού η ομάδα της Ελλάδας αναλάμβανε να μαζέψει τα χρήματα και να τους μεταφέρει μέχρι τα Ιταλικά σύνορα, η υποομάδα της Ιταλίας εξασφάλιζε -κάθε φορά- ανάλογου τύπου πλωτά σκάφη.

Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνταν το Ελ. Βενιζέλος, η Ελληνική ομάδα εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και επιμελούνταν της εξωτερικής τους εμφάνισης, ώστε να προσομοιάζουν με τουρίστες.

Επίσης η ελληνική ομάδα δραστηριοποιούνταν και στη μεταπώληση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων, που προορίζονταν για την παράνομη προώθηση μεταναστών.

Μέχρι τώρα έχουν εξακριβωθεί 7 υποθέσεις διευκόλυνσης παράνομης εξόδου με πλωτά μέσα, 5 περιπτώσεις μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και 16υποθέσεις προμήθειας, κατοχής, απόκρυψης, πλαστογραφίας και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην παράνομη προώθηση τουλάχιστον 130 μεταναστών και στη διακίνηση – εμπορία τουλάχιστον 150 ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων τρίτων προσώπων (δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία) διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας..Τα ευρήματα των ερευνών

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-40 δελτία ταυτοτήτων Ιταλίας (χωρίς στοιχεία και φωτογραφίες κατόχων),
-2 ελληνικά δελτία ταυτότητας,
-δελτίο ταυτότητας Γαλλίας,
-2 διαβατήρια (ελληνικό, πολωνικό),
-άδεια διαμονής Ελλάδος,
-δελτίο αιτήσαντος διεθνή προστασία,
-φωτογραφίες, τύπου διαβατηρίου, τρίτων προσώπων,
-9 κινητά τηλέφωνα,
-2 αυτοκίνητα και σκάφος.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικία ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εντοπίστηκαν 9 αλλοδαποί 5 ενήλικες και 4 ανήλικοι, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και προορίζονταν για προώθηση στο εξωτερικό.Οι.. κάρτες, τα βιβλία και τα μακαρόνια

Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Χαρακτηριστικά η λέξη «nafar», ήταν κωδική αναφορά στους υπό προώθηση μετανάστες, ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν ως «μπλούζες», «παντελόνια», «πράγματα», «μακαρόνια», «κάρτες», «βιβλία» ενώ η λέξη «Κατεχάκη» προσδιόριζε τα δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις από κερδοσκοπία, πλαστογραφία εγγράφων μετά χρήσεως, παράνομη κατοχή και χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, τρίτων προσώπων και οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

πηγή: astinomia.gr

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ