Μια καινοτόμα δράση για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Μια ακόμα πρωτοποριακή μελέτη παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η διοίκηση του φορέα διαχείρησης Απορριμάτων στα Μάλια της Κρήτης με θεμα την «Παρουσίαση Σχεδίου Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή εγκαταστάσεων του Φο.Δ.Σ.Α Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε.».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Κατά τη συζήτηση που υπήρξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , αναδείχθηκε αφενός η υψηλή
σημασία της ασφάλειας των χώρων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αφετέρου η αντιμετώπισή τους με τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και τη βελτίωση των δομών παρακολούθησης των φυσικών φαινομένων και των τεχνολογικών παραμέτρων.

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ και Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης
Σέγκος ανέφερε χαρακτηριστικά μέσα απο την ομιλία του την υποδειγματική λετουργία του ΧΥΤΑ Χερσονήσου προσθέτοντας οτι αυτό έγινε με προσωπικό που διαθέτει μεγάλη
εμπειρία και εξειδίκευση σε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή, με όλα τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά, που καθιστούν τον Φορέα μας σημαντικό συνδιαχειριστή στην ανατολική Κρήτη.

Ο δήμαρχος της Χερσονήσου σημείωσε πως «ο Φορέας μεριμνά για την
λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Χερσονήσου, ώστε να εξασφαλίζει την
αναγκαία χωρητικότητα των ενεργών κυττάρων διάθεσης και να είναι σε θέση να διαθέτει σε αυτά τις ποσότητες των 33.000 τόνων ετησίως Αστικών Στερεών Αποβλήτων που παράγει η περιοχή ευθύνης με αιχμή την καλοκαιρινή περίοδο, όπου ο ισοδύναμος πληθυσμός ανέρχεται σε 105.000 κατοίκους, λόγω του τουριστικού ρεύματος. Να σημειώσω εδώ ότι ο Φορέας μας ανταποκρίνεται στο σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και η περίπτωσή μας θεωρώ ότι αποτελεί σημείο αναφοράς τεχνικά, αλλά και πολιτικά, καθώς έχουμε τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης που θα προχωρήσει το έργο επέκτασης ΧΥΤΥ Χερσονήσου, έργο που θα καλύψει τις ανάγκες διαχείρισης της περιοχής».

Ο δήμαρχος της πόλης επεσήμανε ακόμη οτι η Διοίκηση του Φορέα έχει μεριμνήσει ώστεη ευρύτερη περιοχή να αποτελέσει ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με την μελέτη που έχει ανατεθεί στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας βάζει τις βάσεις και καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να λάβει ώστε η ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Χερσονήσου να αποτελέσει σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, θωρακισμένο απέναντι στους Φυσικούς και Τεχνολογικούς κινδύνους.

Ο κ. Νίκος Ξυλουρης, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Περιβάλλοντος τόνισε: «Η υλοποίηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη, προχωρεί απρόσκοπτα, με δημόσια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Προβλέπει ήπια διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με έμφαση στην διαλογή, στην πηγή και στην ανακύκλωση».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ξυλούρης, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοποριακή ημερίδα για την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδιασμού πρόληψης, αλλά και η αφορμή για σφαιρική ενημέρωση και συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας με συντονιστή το δημοσιογράφο Κώστα Συλλιγάρδο,
συμμετείχαν με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις διευθυντικά στελέχη: οι κκ.
Κωνσταντίνος Πατεράκης, Δ/ντης Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και
Κομποστοποίησης – Αν/της Γεν. Δ/ντης Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. – «Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων
στην Π.Ε. Χανίων», Νικόλαος Στυλιανίδης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΣΔΑΚ –
"Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι στις Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αστικών Σύμμεικτων
Απορριμμάτων, Μέθοδοι Πρόληψης και Αντιμετώπισης", Ηλίας Γεωργίου, Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδος – Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α – «Διαχείριση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων στους ΧΥΤΑ».

Επίσης, ο κ. Γιάννης Παπουτσής, εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο
Αστρονομίας – Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέπτυξε το πρόγραμμα Copernicus για
την προετοιμασία, θωράκιση, απόκριση και αποτίμηση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης της γης και την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών από το Διάστημα.

Στο δεύτερο μέρος, με συντονισμό από τη δημοσιογράφο Νικολέτα Σφακιανάκη, ο κ.
Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής Κλιματολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (Ε.ΜΤ.Ε.) ανέπτυξε το θέμα: «Αιτίες και Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής».

Απο την πλευρά του ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας παρουσίασε το Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή εγκαταστάσεων του Φο.Δ.Σ.Α Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε.

Εξήρε τη σημασία της ασφάλειας και της θωράκισης των εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη που ανατέθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μια πρωτοποριακή δουλειά, καθώς είναι η μόνη που κωδικοποιεί τις παραμέτρους ασφάλειας σε παρόμοιες
εγκαταστάσεις στη χώρα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ