ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζει… επίθεση για τον προϋπολογισμό


Η μάχη των μαχών -δηλαδή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό- έχει ξεκινήσει στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφώσει την επίθεση του τις επόμενες ώρες και μέρες μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ που θα γίνει η ψηφοφορία.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από την «νεοφιλελεύθερη λογική» που διαπνέει την πολιτική που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου και που «ορίζει ότι οι φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, με παράλληλη ένταση στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και μείωση του εργατικού κόστους, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».

Click4more: Η οικονομία στο επίκεντρο: Αρχίζει η συζήτηση για τα πλεονάσματα

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής ανέφερε ότι: «τα πρώτα δείγματα γραφής της Ν.Δ. δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που καλλιέργησε. Το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα βασίζεται κυρίως στην αποφορολόγηση του μεγάλου πλούτου, στην ενίσχυση και πριμοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών, με παράλληλη επαναφορά των όρων της εσωτερικής υποτίμησης σε ό,τι αφορά την εργασία».

Και πρόσθεσε: «Η βασική κριτική μας στη Ν.Δ. έχει να κάνει με τις επιλογές της και το πολιτικό της σχέδιο. Τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και ο προϋπολογισμός πρέπει να εξεταστούν στη συγκυρία που έρχονται. Η νέα κυβέρνηση παρέλαβε μια παρακαταθήκη οικονομική/δημοσιονομική και κοινωνική, το χρέος ρυθμισμένο, τη χώρα εκτός Μνημονίων και cash buffer 35 δισ. ευρώ. Την “παρακαταθήκη” αυτή όμως σκορπίζει με δώρα στους λίγους κι εκλεκτούς. Μια “παρακαταθήκη” που εμείς είχαμε την ατυχία να μην βρούμε στα ταμεία όταν αναλάβαμε, το 2015».

Click4more: Αμανατίδης: Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι το “ρέκβιεμ” των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι ο κυβερνητικός προϋπολογισμός βρίθει αστοχιών και αυθαίρετων ερμηνειών και επισημαίνουν πως σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης –που αποτέλεσε το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ – αποδείχθηκε προεκλογική φούσκα υφαρπαγής της ψήφου.

«Οι πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά ήταν ένα ψέμα αφού χάνουν και τα προνόμια τα οποία είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια λίγο πριν βγούμε από την κρίση» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρονται ακόμα στο μεγάλο θέμα της ανακούφισης των ευάλωτων ομάδων. «Τα 3,7 εκατομμύρια δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος περιορίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση σε 953.000, με το ποσό που τους αντιστοιχεί να συρρικνώνεται από τα 780 εκατομμύρια ευρώ στα 175 εκατομμύρια ευρώ» λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Σε σχέση με τον στόχο για ανάπτυξη στο 2,8%, η Κατερίνα Παπανάτσιου σχολίασε ότι «το νούμερο κινείται σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις, μεγαλύτερες ακόμη κι από ό,τι προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί». Η Κ. Παπανάτσιου παρατηρεί ότι «είναι ασαφές πώς θα επιτευχθεί αυτό το νούμερο όταν δεν κατευθύνεται σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα όποια καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ