Κτηματολόγιο: «Σήμα κινδύνου» για 18.000 ακίνητα – Ποιοι δήμοι απειλούνται

Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν να χαθούν 18.000 ακίνητα στους δήμους Σαρωνίδας και Λαυρεωτικής λόγω μιας δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε πριν από 147 χρόνια από το Εφετείο Ναυπλίου.

Μάλιστα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου επισημαίνει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πως με τροπολογία (που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου της Εθνικής Άμυνας και ψηφίστηκε πρόσφατα) παγώνει για 4 μήνες η εκδίκαση των ενστάσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ήδη μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, 3.000 ιδιοκτήτες στον Δήμο Σαρωνικού έλαβαν τα σχετικά ραβασάκια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

«Oι ενστάσεις άρχισαν να συζητιούνται από την περασμένη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όσες εξετάστηκαν ως την κατάθεση της τροπολογίας ήταν υπέρ των ιδιωτών και όχι υπέρ του Δημοσίου», συμπληρώνει ο κ.Φιλίππου.

Κατά τον δήμαρχο Σαρωνικού από την κυβέρνηση δεσμεύτηκαν μέσα στο τετράμηνο να διευθετήσουν το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση.

Όταν τέθηκε θέμα από που εκμισθώνει η Γαλλική εταιρεία – που εκμεταλλευόταν –τα μεταλλεία Λαυρίου, το Εφετείο του Ναυπλίου απεφάνθη πως θα εκμισθώνει από το Δημόσιο.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο χάρτης των Δήμων άλλαξε, με συνέπεια σήμερα να έχουν πρόβλημα -εξαιτίας αυτής της απόφασης-και άλλες περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα μεταλλεία, όπως είναι για παράδειγμα τα Καλύβια.

Οι όποιες μεμονωμένες αποφάσεις στις διεκδικήσεις του Δημοσίου είναι απλώς ημίμετρα“ υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς. “Πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα και να μπει ένα τέρμα στις συχνά εξωφρενικές διεκδικήσεις του Δημοσίου ώστε να μην είναι ομηρεία χιλιάδες ιδιοκτήτες”.

Προτού σκάσει η βόμβα σε Σαρωνίδα και Λαυρεωτική σε 1.000 ιδιοκτήτες στα Βριλήσσια κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, αφού ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά το κοινό τους σημείο είναι η διεκδίκηση του Δημοσίου με δικαιολογίες προπερασμένου αιώνα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Τα Νέα»

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here